Главният прокурор на България Иван Гешев изпрати писма до Генералния

...
Главният прокурор на България Иван Гешев изпрати писма до Генералния
Коментари Харесай

 Гешев се оплака в ЕС от Сърбия, че не е арестувала двама от Nexo  

Главният прокурор на България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола за зародили компликации с приложението на Европейската спогодба за екстрадицията на български жители от Сърбия.

Става въпрос за абсурда Nexo, в който като съществени виновници се сочат съоснователите на компанията - Коста Кънчев и името на някогашния народен представител Антони Тренчев.

" В Софийска градска прокуратура (СГП) е формирано и се води досъдебно произвеждане за извънредно тежки трансгранични престъпни закононарушения, свързани с проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения и компютърни измами и породени вреди в разнообразни страни. Групата е работила от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на териториите на България, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови. До момента в хода на осъществените дейности по следствието са събрани доказателства, от които се открива, че са реализирани редица преводи за да бъде избегнат санкционният режим, натрапен във връзка с Руската федерация ", пишат от прокуратурата през днешния ден.

По досъдебното произвеждане в качеството на обвинени са привлечени четири лица, измежду които К. К. и А. Т. Спрямо двамата са издадени Европейски заповеди за арест.

На 4 март 2023 година от Дирекция " Международно оперативно съдействие " -МВР прокуратурата е известена, че двете лица са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система, а също и по канала на Международната организация на престъпната полиция - Интерпол.

На 7 април посредством Министерство на вътрешните работи е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвинени К. К. и А. Т. са пристигнали на предния ден в 23, 05 ч. на летището в Белград с полет от Дубай.

Същия ден на съображение на Европейската спогодба за екстрадиция са изпратени незабавно посредством Интерпол и до сръбските управляващи преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените, пишат от прокуратурата.

В писмото на основния прокурор Иван Гешев се показва, че Сърбия не е изпълнила задължението от Европейската спогодба за екстрадиция и не е подхванала незабавни дейности за краткотрайно задържане на търсените лица и незабавното известяван на България за резултата от изпратените молби до сръбските управляващи във връзка с обвинените К. К. и А. Т. Така на търсените лица е разрешено да избегнат наказателна отговорност в България.

Антони Тренчев още веднъж отхвърли каквито и да е незаконни действия да са осъществявани от компанията

" Случаят е невиждан, до момента подобен проблем с несъблюдение на интернационален контракт в региона на наказателното право не е открит в нашата процедура ", написа в писмото.

В него основният прокурор Иван Гешев насочва искане да бъде инициирана в незабавен порядък процедурата на разрешаване в дух на другарство на зародилите усложнения по приложението на Европейската спогодба за екстрадиция.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР