Защо Вайс беше назначен за специален прокурор да разследва Хънтър Байдън? Сложно е.

...
Главният прокурор Мерик Гарланд не даде солидно обяснение в петък
Коментари Харесай

Главният прокурор Мерик Гарланд не даде солидно обяснение в петък защо трябва да даде на американския прокурор Дейвид Вайс статут на специален адвокат за разследването на Хънтър Байдън или защо е необходимо пет години след началото на разследването.

В телевизионно изявление Гарланд каза само, че Вайс го е информирал във вторник, че „разследването му е достигнало етап, на който той трябва да продължи работата си като специален адвокат“. Гарланд каза, че е прегледал искането на Вайс, „както и извънредните обстоятелства, свързани с този въпрос“ и „заключи, че е в обществен интерес“ да го направи специален адвокат.

Президент на САЩ Джо Байдън говори в сградата на изпълнителния офис на Айзенхауер във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в четвъртък, 12 януари 2023 г. Инфлацията в САЩ продължи да се забавя през декември, добавяйки доказателство, че ценовият натиск е достигнал връх и поставя Федералния резерв на път да се забави отново темпото на повишаване на лихвените проценти. Фотограф: Al Drago/Bloomberg чрез Getty Images Президентът на САЩ Джо Байдън говори в сградата на изпълнителния директор на Айзенхауер във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в четвъртък, 12 януари 2023 г. Инфлацията в САЩ продължи да се забавя през декември, добавяйки доказателство, че ценовият натиск е достигнал връх и поставя Федералния резерв на път към отново забавят темпото на повишаване на лихвените проценти. Фотограф: Ал Драго/Блумбърг чрез Getty Images Ал Драго/Блумбърг/Гети изображения

Но главният прокурор не каза какви са тези „извънредни обстоятелства“. И Вайс не направи никакви изявления в петък.

Най-простото обяснение е, че преговорите за признаване на вината между Вайс и Хънтър Байдън относно обвиненията в данъци и оръжие са се провалили и сега изглежда, че делото отива към съдебен процес. Наистина е „извънредно“ за Министерството на правосъдието, което е част от изпълнителната власт, да започне съдебен процес срещу сина на действащ президент. Вместо бързо решение с молба, процесът гарантира, че ще има месеци или дори години бъдещи съдебни спорове.

Но никой в ​​Министерството на правосъдието не е предложил публично това обяснение. В петък Гарланд никога не е споменавал тази голяма промяна в траекторията на делото – от сделка за признаване на престъпление до безпрецедентен процес с потенциално няколко обвинения в престъпления.

Не е ясно какво друго може да се е променило, за да предизвика назначаването на специален адвокат.

Служителите на IRS, които са работили по случая, и републиканците в Конгреса твърдят, че Вайс се е нуждаел от специални правомощия на адвокат, тъй като като американски прокурор в Делауеър не е можел да повдига обвинения в други юрисдикции. Доносниците свидетелстват, че служители на Министерството на правосъдието са блокирали Вайс да подаде обвинения за укриване на данъци в Калифорния и Вашингтон.

Но докато тези въпроси се натрупват, Вайс и Гарланд многократно са настоявали, че Вайс винаги е имал правомощията, от които се нуждае, дори като американски адвокат. Вайс каза, че запазва „върховната власт по този въпрос, включително отговорността за решаването къде, кога и дали да повдигне обвинения“. Още на 10 юли той каза, че никога не е поискал да бъде назначен за специален прокурор.

Така че защо сега да го издигат до специален прокурор?

Това е третият път, когато Гарланд назначава специален съветник. В двата минали случая той изрично спомена, че текущите разследвания включват кандидат за президент и следователно независимостта на специален прокурор е оправдана в интерес на обществото. (Тези проучвания отделно разглеждат президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп.)

Това повдига въпроса дали продължаващото разследване на Хънтър Байдън се е приближило до президента, въпреки че няма публична индикация, че това е така.

В действителност лицата, подаващи сигнали на IRS, казаха на Конгреса, че искат да интервюират членове на семейството на Байдън, след като откриха финансови нередности в данъчните регистри на Хънтър Байдън, но бяха блокирани от служители на Министерството на правосъдието. Също така, непотвърден сигнал от информатор на ФБР за предполагаеми подкупи, платени на Джо и Хънтър Байдън, беше предаден на прокурорите на Вайс, потенциално за допълнително разследване. (Джо Байдън казва, че тези твърдения са неверни.)

Политиката също е надвиснала над разследването, особено от Капитолийския хълм.

Републиканците в Камарата на представителите разследват твърденията на подателя на сигналите на IRS и задават въпроси за това как Хънтър Байдън за малко да се оттегли с това, което те наричат ​​„мила сделка“.

Представителят на Републиканската партия Джим Джордан, председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите, иска интервюта с близо дузина служители на Министерството на правосъдието, които са участвали в разследването. Той също така е потърсил показания от Вайс, който преди това се ангажира да се яви на публично изслушване тази есен.

Но новата роля на Вайс като специален адвокат и имплозията на преговорите за признаване на вината можеха да поставят всичко това на лед. Сега ще бъде много по-лесно за Министерството на правосъдието да прави това, което често прави – да отхвърля искания за надзор поради текущо разследване, особено при предстоящ процес.

Служители на Министерството на правосъдието подчертаха в петък, че Вайс ще издаде публичен доклад като част от отговорностите си като специален адвокат. Но това може да стане след години: бивши специални прокурори, като Робърт Мюлер и Джон Дърам, свидетелстваха на Хил едва след като докладите им бяха публикувани.

Хана Рабиновиц от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР