Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по

...
Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата крие кой ще разследва Гешев

Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков против него, само че обществото няма право да знае на кого е разпределена преписката. Това се разбра в сряда, откакто шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обяви, че сигналът на Рашков е разпределен на инцидентен принцип на наблюдаващ прокурор. Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев посочи пред " Лекс ", че не може да заяви имената на прокурора, тъй като са персонални данни.

Още преди 5 години обаче Върховният административен съд постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са публична социална информация, не може да са загадка и няма спънка да бъде получена информация за името на съответния прокурор,  (решението на Върховен административен съд виж ). Криенето на имената на наблюдаващите прокурори обаче е трайна процедура на прокуратурата, въпреки че магистратите са обществени персони. Не устоя и аргументът, че по този начин се защищават от обвинени, защото страните по делата знаят кой ги води.

Във вторник Рашков сезира зам.-главния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов със сигнал против Гешев за оповестяване на доказателства, събрани със специфични разследващи средства. Става дума за нарушаванията, разказани и в сигнала на Рашков до правосъдния министър Янаки Стоилов, на които бе учредено и настояването за предварителното преустановяване на мандата на Гешев. Миналата седмица Висшият правосъден съвет го отхвърли като неприемливо. Според Рашков с изключение на, че Гешев непозволено е разгласявал данни, събрани със СРС, те са подбирани по този начин, че някой да бъде подложен в неуместна светлина.
Националното разследване реагира стремително и трансферира топката на спецпрокуратурата с оправданието, че няма пълномощия да образува каузи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР