Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента последната част от

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента последната част от
Коментари Харесай

Гешев внесе в парламента всички относими доказателства по Барселонагейт

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание последната част от материалите по следствието на пране на пари, познато като “Барселонагейт ”, по което на водача на ГЕРБ Бойко Борисов .

Прокуратурата в четвъртък, че става дума за “относими доказателства към импортираното искане ” за събаряне на депутатския имунитет на Борисов. Според известието на държавното обвиняване в Народното събрание са към този момент “всички преводи от испански на български на материали ”, получени от Испания по случая.

Разследването в България стартира, откакто преди три години изданието “Периодико ” разгласява информация, че управляващите в Испания проверяват дали тогавашният български министър председател Бойко Борисов е обвързван с интернационална скица за пране на пари. С парите са били купени първокласна къща и бутик в Барселона, употребени от някогашната манекенка Борислава Йовчева, за която се твърди, че е обвързвана с Борисов.

През 2022 година стана ясно, че българските управляващи са получили от Испания 219 страници материали по следствието. Техният превод обаче не беше подготвен дълго време по-късно. Сега от настояването на имунитета на Борисов на 2 юни до внасянето на последните преведени материали на 8 юни минаха тъкмо шест дни.

Преди два дни основният прокурор от претършуване и изземване на документи и електронни устройства по отношение на следствието. Освен него, в Народното събрание бяха импортирани още информация от столичната полиция за издирвателни мероприятия, както и молба за правна помощ до Турция, заяви прокуратурата.

В момента Борисов е народен представител и с цел да бъде разследван Народното събрание би трябвало да утвърди събаряне на имунитета му или той самичък да го даде. Борисов към този момент сподели, че. В подобен случай депутатите би трябвало да гласоподават дали да го смъкват, само че такова гласоподаване досега не е ориентирано.

Прокуратурата се засилва по няколко следствия, откакто преди седмици претендентът за министър председател с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел сподели, че ще изиска оставката на Гешев, и получи поддръжка от Движение за права и свободи. Това пристигна и на фона на опитите за сформиране на държавно управление на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ).

Внасянето на последните материали по следствието “Барселонагейт ” идва в деня, в който Висшият правосъден съвет (ВСС) за предварително освобождение на Гешев. Те бяха импортирани от членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които до момента са подкрепяли Гешев, малко откакто Мария Габриел уточни оставката на основния прокурор като собствен приоритет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР