Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно
Коментари Харесай

Главният прокурор официално поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно заседание искане за събаряне на имунитета на водача на ГЕРБ и някогашен министър-председател Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура.

В предлагането на наблюдаващия прокурор от СГП се показва, че по делото е належащо да бъдат осъществени " дейности по следствието, в това число и привличане в качеството на обвинен , които са с темперамент да обиден правната сфера на народния представител ".

Съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 136, ал.3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Борисов.

Скандалът, добил известност като " Барселонагейт ", потегли през 2018 година . Тогава българският евродепутат Елена Йончева подаде сигнал до българската прокуратура въз основа на журналистическо следствие, което откри допустимо пране на пари посредством имотна договорка в Барселона. В следствието бе забъркано и името на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Прокуратурата у нас обаче не се задейства по този сигнал, а се самосезира през 2020 година по испанските изявления, съгласно които полицията и отряда за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват дали някогашният министър председател Бойко Борисов има отношение към интернационална скица за пране на пари , през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании.

Тогава нашумя и името на някогашната манекенка Борислава Йовчева, която съгласно журналистическото следствие живеела дружно с детето си в първокласното барселонско имение - обект на полицейското внимание. Самият парцел бил апортиран на нейна компания. А втората компания съгласно разкритията на Елена Йончева тогава осъществила крупни доходи от хора, свързвани с Борисов.

През март 2021 година испанската прокуратура трансферира следствието напълно на българската. Доскоро публично развиване по случая не е имало.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР