Главният прокурор Иван Гешев трябва да се произнесе по искането

...
Главният прокурор Иван Гешев трябва да се произнесе по искането
Коментари Харесай

Съдът постанови: Прокуратурата да каже колко струва сбирката в Бояна

Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да се произнесе по настояването за достъп до информация, обвързвана със сбирката на държавното обвиняване в резиденция " Бояна "  миналия август. Това реши дефинитивно Софийският административен съд, по делото, което " Сега " води благодарение на Програма достъп до информация срещу мълчаливия отвод на прокуратурата да разкрие какъв брой й е коствало националното заседание.

Пред съда юрисконсултът на прокуратурата пледира, че търсената информация не е социална и по тази причина държавното обвиняване въобще няма обвързване да се произнесе по заявката за даването ѝ. Съдия Миглена Николова обаче не е съгласна с това. Тя изяснява на прокуратурата, че безмълвният отвод не дава отговор на наложителните условия на Закона за достъп до социална информация да бъде писмен и стимулиран. Трайната правосъдна процедура е тези отводи да се анулират като незаконосъобразни, добавя съдът.

И подрежда на прокуратурата да се произнесе до 14 дни, като има поради няколко указания. Основното е, че декларираната информация е социална и няма законови учредения да бъде отказана с претекста, че е класифицирана. Данните може да бъдат отказани, в случай че се засягат ползите на трето лице, което изрично е отказало даване на желаната социална информация. И отводът на третото лице не е спънка обаче, в случай че има надделяващ публичен интерес.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР