Главният прокурор Иван Гешев трябва да обясни защо според щатския

...
Главният прокурор Иван Гешев трябва да обясни защо според щатския
Коментари Харесай

Продължаваме промяната питат Иван Гешев защо за САЩ той е заплаха

Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да изясни за какво съгласно щатския конгресмен Уорън Дейвидсън дейностите и бездействията на българската прокуратура заплашват сигурността на НАТО и Европа.
Това желаеха от " Продължаваме промяната ", които оповестиха, че са изпратили писма до Висшия правосъден съвет и основния прокурор.
В писмото на конгресмена до финансовия министър на Съединени американски щати се споделя, че " за българския основен прокурор Иван Гешев има отчети за дейности, свързани с корупция, които са от необикновен интерес ", както и че има " систематични проблеми с неефективните престъпни следствия и неявяване на самостоятелност в престъпните следствия, които засягат основния прокурор ". Досега основният прокурор Иван Гешев не е коментирал писмото на американския конгресмен.
От " Продължаваме промяната " желаят от правосъдния съвет и самия основен прокурор да разясняват изказванията на конгресмена поради интернационалния им отзив.
" Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни кавги в България, единствено част от които са случаите Капитан Андреево, автомагистрала Хемус и други проблеми ", пишат още от " Продължаваме промяната ".
В мандата на държавното управление на Кирил Петков правосъдният министър Надежда Йорданова изиска оставката на Гешев и даже инициира процедура пред правосъдния съвет, която приключи несполучливо.
" България е извоювала правото си да бъде пълновръстен член на Европейския съюз и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да заплашва позицията на страната ни в интернационалната демократична общественост и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани жители на Европа. Ето по тази причина е належащо Народното събрание незабавно да одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор и възстановяване на досъдебното произвеждане. Настояваме и за промени на Конституцията на Република България за унищожаване на неограничената власт на основния прокурор (отмяна на член 126, алинея 2 от КРБ) и другите нужни промени ", написа още в позицията на " Продължаваме промяната ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР