Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото текат две процедури за

...
Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото текат две процедури за
Коментари Харесай

Иван Гешев реши да прави обръщение към нацията по БНТ

Главният прокурор Иван Гешев, против който текат две процедури за премахване от работа, е решил да направи послание към нацията по Българска национална телевизия.

Право на послание по БНР и Българска национална телевизия имат президентът на републиката, ръководителят на Народното събрание, министър-председателят, основният прокурор и ръководителите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд - съгласно член 52 на Закона за радиото и малкия екран.

Ден по-рано - на 8 юни, четвъртък - Висшият правосъден съвет би трябвало да се събере, с цел да реши какви ограничения да предприеме по двете обединени претенции на Прокурорската гилдия за преустановяване на мандата на Гешев.

Те бяха импортирани поради две нарушавания на служебните му отговорности - устните разпоредби за допускане на израелския специалист по боеприпасите на мястото на престъплението след гърмежа на 1 май край Ярема, както и за обидните му реплики за " политическия отпадък ", който би трябвало да бъде " изметен " от Народното събрание.

Не е ясно дали членовете на Висш съдебен съвет ще бързат с уволнението му, откакто Гешев заплаши да нападна последните промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт пред Конституционния съд.

Междувременно - в сряда болшинството от Прокурорската гилдия отхвърли да се занимава и с настояването на Иван Гешев за формиране на дисциплинарно произвеждане против заместника му (и негов настоящ противник) Борислав Сарафов.

Със 7 на 2 гласа членовете на колегията са решили, че предлагането му е " неприемливо ". Единствените гласове в поддръжка на настояването на Гешев са били на Пламен Найденов и Евгени Иванов, а останалите са се оповестили против него.

Мотивите на Иван Гешев против Сарафов по този начин и не бяха обявени обществено. Това, което основният прокурор разгласи на 16 май, е, че в случай че шефът на Национална следствена служба имал морал, трябвало самичък да подаде оставка " за измяната към прокуратурата и жителите ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР