Главният прокурор Иван Гешев ще се прибере днес от официалното

...
Главният прокурор Иван Гешев ще се прибере днес от официалното
Коментари Харесай

Гешев се прибира днес от САЩ

Главният прокурор Иван Гешев ще се прибере през днешния ден от формалното си посещаване в Съединени американски щати, осведоми Нова, като се базира на източници от Съдебната палата. Дали обвинител №1 непринудено ще подаде оставка, която Висш съдебен съвет да гласоподава, или ще се стигне до процедура пред Темида, не е ясно. 

Искането за предварителното преустановяване мандата на Иван Гешев не би трябвало да измести тематиката за гърмежа по колата му, тъй като истината би трябвало да бъде открита. Това разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше безапелационна - това не трябва да спре правосъдната промяна.

„ Този случай, както знаем, отекна в Европейския съюз, намесиха се и европейските институции. Името на България би трябвало да бъде изчистено ”, съобщи тя.

Искането идва единствено ден, откакто кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС го сложи като главен приоритет в работата си, което не може да не буди неразбиране, сподели още Йотова.

„ Тази скорост, с която се развива този развой, от едно заявление на към момента несбъднат министър-председател в лицето на госпожа Габриел. Изведнъж такава реакция в средите, свързани със правосъдната система, които единствено до през вчерашния ден бяха на напълно друго мнение ”, твърди Йотова.

А до момента в който кадровиците чакат Иван Гешев, с цел да му връчат настояването за оставка, то правосъдният министър Крум Зарков се отказал идната седмица да внася такова от свое име. Защото процедурата към този момент е отворена.

„ Проблемът с институцията „ основен прокурор ” е систематичен. И решението му би трябвало да е редовно, т.е. законово. И по тази причина чакам с неспокойствие първото съвещание всъщност на правната комисия на Народното събрание, където да се прегледа Законът за отчетност на основния прокурор ”, изясни министърът на правораздаването Крум Зарков.

Политически привкус във неочаквания поврат на мнението на шестима от членовете на Прокурорската гилдия видя и вътрешният министър Иван Демерджиев.

„ Прокурорите, които стачкуваха в негова отбрана, внезапно внесоха искане. Цели трудови колективи, които го подкрепяха, в този момент са против него. Изключително неприятна картина. Не може прокуратурата да бъде креативът на политическите сили и доста бързо, когато подаде знак, да се скача и да се прави едно или друго нещо. Ако прокурорите желаят да бъдат магистрати, те би трябвало да бъдат самостоятелни ”, сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР