Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да

...
Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да
Коментари Харесай

Гешев атакува в Конституционния съд отнемането на имущество на Бюрото по защита

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да разгласи за нарушаваща главния закон една от наредбите в закона, с който Народното събрание реалокира Бюрото по отбрана на очевидците от прокуратурата към Министерството на правораздаването.

Параграф 25 от Преходните и заключителни разпореждания на закона планува дълготрайните материални активи, употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор, да се дават на Министерството на правораздаването.

В настояването до Конституционен съд се показва, че атакуваната наредба е в несъгласие с Конституцията (в частта, съгласно която Министерският съвет провежда стопанисването на държавното имущество), както и с правилото за разделянето на управляващите. Гешев твърди, че с приемането й се нарушава салдото във взаимоотношенията сред висшите държавни органи.

Главният прокурор се базира на редица решения на Конституционния съд, съгласно които Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управнически функционалности във връзка с реда, по който се реализира разпореждането с държавно имущество. Тези пълномощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функционалности.

В претекстовете на настояването се показва и че с атакуваната наредба Народното събрание на процедура е задължило Министерския съвет да отнеме парцели - обществена и частна държавна благосъстоятелност (част от дълготрайните материални активи), дадени за безплатно ръководство на прокуратурата и употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор, и да ги даде на Министерство на правораздаването.

Нарушен е и правилото на разделяне на управляващите, защото законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни пълномощия на изпълнителната.

По закон недвижимите парцели, предоставени за прилагане на правосъдната власт, се ръководят от Пленума на Висшия правосъден съвет. Той е разпределил на Прокуратурата на парцелите, употребени от Бюрото по отбрана към основния прокурор, и те са дълготрайни материални активи на прокуратурата, твърди основният прокурор. Предназначението им не може да се трансформира без единодушието на органите на правосъдната власт, се показва още в претекстовете.

Прокуратурата: Бюрото е осъвременено по времето на Цацаров и Гешев

Заедно с претекстовете към настояването на основния прокурор и сезирането на Конституционния съд в известие до медиите прокуратурата за първи път дава обществено информация за активите на Бюрото по отбрана от 2014 година (когато е трансферирано от Министерството на правораздаването в прокуратурата) до влизането в действие на измененията в Закона за отбрана лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане през септември 2021 година

През 2014 година Бюрото по отбрана е разполагало със доста по-малко активи, с минимално материално-техническо съоръжение, което се оказва амортизирано, морално остаряло и незадоволително за осъществяване на характерните функционалности на чиновниците. През 2014 година дълготрайни активи на Бюрото по отбрана са били в размер на 2 059 774 млн. лева, включително 24 леки коли. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лева, показват от държавното обвиняване.

По предварителни данни дълготрайните активи (към 28 септември 2021 г.), преди прекосяване на Бюрото по отбрана към министерството, възлизат на 3 039 200,00 лева, измежду които има и 29 леки автомобила. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лева

За интервала 2014-2021 година за потребностите на Бюрото по отбрана е построена материална база, обезпечена с нужното мрежово съоръжение, което дава отговор на условията за осведомителна сигурност. Компютърното съоръжение е сменено напълно поради това, че при прекосяването към прокуратурата през 2014 година използваната техника е морално остаряла и не дава отговор на условията за апаратура на настоящи операционни системи.

В осъществяване на законовите отговорности по отбрана на застрашените лица, е построено видеонаблюдение, което в допълнение подсигурява сигурността на предпазените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще разреши отсега нататък то да реализира активността си в цялостна степен, показват от прокуратурата.

На 7 октомври Конституционният съд (КС) приключи друго дело, обвързвано с Бюрото по отбрана на очевидците. То бе формирано по искане на президента Румен Радев да разгласи структурата и мястото на Бюрото по отбрана на очевидците на подчинението на основния прокурор за противоконституционни. Причината делото да бъде прекъснато и да няма изговаряне по него всъщност е, че, с които бюрото мина към Министерството на правораздаването и на процедура въпросът към този момент е решен и няма смисъл от изговаряне по него.След гласуването на законопроекта Гешев поради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство, само че това към момента не се е случило. Междувременно се организират срещи сред работни групи от правосъдното министерство и прокуратурата, на които се разискват и вземат решение елементи за имуществото и материалната база и се прави инвентаризация.

В началото на октомври на съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов изиска от представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев да показа доклад за движимите активи на Бюрото по отбрана. По думите на Стоилов една забележителна част от движимите активи на бюрото са били трансферирани към прокуратурата, само че са платени от общия бюджет на Висш съдебен съвет и би трябвало да останат за потребностите на Бюрото. Стилов изиска докладът да бъде показан, за " да не поражда неизясненост по този въпрос ". Предстои подобен отчет да бъде показан.

На 30 септември зам.-министър Иван Дерменджиев заяви, че са получени сигнали за това, че са. Дали това е по този начин занапред следва да се обясни след прехвърлянето на материалната база към Министерството на правораздаването, само че от прокуратурата още тогава отхвърлиха информацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР