Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в

...
Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в
Коментари Харесай

Иван Гешев се яви в правната комисия в НС

Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в Народното събрание. Той съобщи, че го е направил, тъй като почита Народното събрание като върховен орган в една парламентарна република.

„ Радвам се, че съм поканен от Народното събрание, макар че уважението сред институциите значи да бъде даден един рационален период да се явиш, когато си поканен. Направих всичко допустимо да се явя, тъй като бях много надалеч от София. Съществуваше действителна опция да не стигна, само че направих всичко допустимо. Очаквам, че това почитание, което изпитва прокуратурата, е взаимно от изпълнителната към правосъдната власт “, сподели Гешев.

Той съобщи, че в петък или понеделник ще внесе в Конституционния съд искане за оповестяване на противоконституционност на член 24 от правилника на Народното събрание.

"Моето мнение е, че той опонира на Конституцията. Обръщам внимание на конституционно решение от 1995 година, когато е нападнат един текст от тогавашния устав за работа на Народно събрание. Там категорично конституционните съдии са споделили следното: в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен основният прокурор от Народно събрание. Постоянните комисии, каквато е и правната, реализират парламентарен надзор ", изясни Гешев.

"Трайна е правосъдната процедура, че във връзка с правосъдната власт не е позволен правосъдният надзор. Това е по този начин, тъй като неведнъж конституционните съдии са показали, че това трансформира салдото на страната и в частност правилото на разделяне на управляващите. Но за положително или за неприятно в днешния правник съществува член 24. Макар и съгласно мен той да опонира на Конституцията, правилникът има силата на закон ", съобщи основният прокурор.

"В Конституцията написа терминът „ поканен “ и по тази причина съм тук през днешния ден, както и от почитание към Народното събрание и народните представители ", добави той.

Иван Гешев изрази вяра за естествен разговор в правната комисия в сходство с правилото на разделяне на управляващите.

"Има основни проблеми, които касаят българското общество, касаещи престъпността. Те могат да бъдат решение единствено и само с взаимоотношение и съответни законови промени ", сподели Гешев.

По думите му с морално остарели закони би трябвало да се взема решение битката с престъпността, а Наказателният кодекс е от 1968 година

„ Това е в полето на Народното събрание. Българската прокуратура извършва законите, а не ги основава. Докато Народното събрание не извърши отговорностите си, а точно да го приведе към естествените публични връзки, сме длъжни да прилагаме закона подобен, какъвто са приели депутатите “, съобщи той.

Главният прокурор разяснява и полицейското принуждение и публикуваните в общественото пространство фрагменти. По думите му всяко принуждение е неприемливо, само че не може да разяснява повече, защото други прокурори се занимават с досъдебното произвеждане и обясняват обстоятелствата по случая.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР