Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в

...
Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в
Коментари Харесай

Иван Гешев се яви в правната комисия на НС

Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в Народното събрание. Той съобщи, че прави това от почитание към Народното събрание като върховен орган в една парламентарна република.

" Българският углавен кодекс е признат 1968-а и урежда несъществени връзки. С едни остарели закони би трябвало да решаваме битката с престъпността ", съобщи основният прокурор на чуването.

" Прокуратурата извършва законите, а не ги основава ", сподели още Гешев.

" Резултатите на моите сътрудници са доста положителни и аз се гордея с тях - за това, че в изискванията на Коронавирус, на оклеветяване и на клюки, те реализираха положителни резултати. Има над 90 % растеж на неоправдателните присъди. Имаме дефекти, само че аз се гордея, че съм основен прокурор и че управлявам тези хора ", съобщи Гешев.

Относно полицейското принуждение по време на митингите предходната година, Гешев сподели: " Всяко принуждение е неприемливо ".

„ Всеки може да изрази своето възмощение от това, което видя тогава, само че ние живеем в правова страна, което значи, че съдът взема решение кое лице е отговорно и кое не, след влезнала в действие присъда ", добави още той.

Главният прокурор ще внесе искане в Конституционен съд за оповестяването му за противоконституционен. " Член 24 от Правилника за работа на Народно заседание опонира на Конституцията. Това е по този начин, тъй като има трайна правосъдна процедура, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 година, когато е нападнат текст от тогавашния устав за работа на Народно събрание. Там конституционните съдии са споделили, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен основният прокурор от самото Народно заседание ", сподели Гешев. В началото на чуването Гешев стартира точно с член 24 от Правилника за работа в Народно събрание. " Разпоредбата на член 24 има силата на закон и опонира на българската Конституция. Това е повода да се явя през днешния ден ".

" Българският углавен кодекс е педантичен се сочи в съвсем всички европейски документи ", акцентира Иван Гешев.

„ Прокуратурата е единна от 2016-а. Аз съм административен началник, който дава отговор за административните ръководители, а не за съответни досъдебни производства. Ако аз би трябвало да давам отговор за съответни досъдебни производства, ще имам правото да давам съответни оказания на магистрати и да имам един необятен кръг от пълномощия, с които в този момент не разполагам ", сподели още Гешев по време на чуването.

Запитан дали е гледал записите с полицейското принуждение по време на митингите предходната година и какво е отношението му по тази тематика, Гешев отговори по този начин: „ Гледах ги, дефинирам ги, като неприемливи. Аз съм основен прокурор и всяка една оценка по съответни доказателства на едно дело значи да влияя по този метод, а това опонира на съществени европейски полезности. Има формирано досъдебно произвеждане през ноември 2020-а, тъй че нямам данни то да е прекъснато. Това значи, че тогава някой магистрат е образувал досъдебно произвеждане и отговорността я носи съответен наблюдаващ прокурор ".

Относно оптимизация на прокуратурата, Гешев изясни: „ Процесът е съвсем завършил, остават дребна част в Софийска окръжна прокуратура. Резултатът от тази промяна на прокуратурата е усъвършенстване на разноски и възстановяване на работата и успеваемостта на обособените прокуратури ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР