Главният прокурор Иван Гешев се вслуша в софийската градска прокуратура

...
Главният прокурор Иван Гешев се вслуша в софийската градска прокуратура
Коментари Харесай

Иван Гешев внесе искане за депутатския имунитет на Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев се вслуша в софийската градска прокуратура и внесе в Народното събрание искане депутатския имунитет на Радостин Василев от „ Продължаваме промяната “ да бъде свален.

Предложението на Софийската прокуратура за това пристигна предходната седмица. Според обвинителите на Василев би трябвало да бъдат повдигнати обвинявания за насила посредством заплашване. Това е казусът, който нашумя през лятото на 2022 година при разцеплението на „ ИТН “ в 48-ия парламент. Тогава депутатката Христинка Иванова се оплака обществено, че Радостин Василев я е притискал „ срещу волята и убежденията ѝ “ да напусне парламентарната група на Има Такъв Народ. Тя придружи обвиняванията си към него и със запис на телефонен диалог.

Според прокуратурата против депутата са събрани задоволително доказателства. Деянието, по което ще му бъде повдигнато обвиняването, се санкционира с отнемане от независимост до 6 години.

Миналата седмица Василев съобщи, че не се тормози от нищо, че не е принуждавал Иванова принудително да прави каквото и да било и че дейностите на прокуратурата са политически напън.

Той сподели, че няма никакъв проблем да се откаже от депутатския си имунитет, само че първо пожела да разиска това с сътрудниците си в парламентарната група на „ Продължаваме промяната-Демократична България “, към която сега се числи.

Според конституцията и правилника на Народното събрание депутатски имунитет се снема или с решение на Народното събрание, или с доброволното единодушие на народния представител, против който би трябвало да стартира наказателното гонене.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР