Главният прокурор Иван Гешев се срещна с членове на ръководствата

...
Главният прокурор Иван Гешев се срещна с членове на ръководствата
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев обсъди борбата с антисемитизма с представители на четири от водещите еврейски организации в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с членове на управленията на четири от водещите организации на евреите в Съединени американски щати. В извършената във Вашингтон среща участваха равин Андрю Бейкър, шеф по интернационалните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, заместник-председател и основен изпълнителен шеф на Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство, Лесли Вайс, заместник-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, шеф по юридическите въпроси в " B`nai B`rith International " – най-старата еврейска социална организация, и Жаклин Субар, шеф по стратегическите партньорства в Лигата срещу поругаването.
 
Иван Гешев срещна представителите на еврейската общественост с уговорката на българската прокуратура за ограничение и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас. " Националният интерес на моята страна, която е избавила българските евреи през Втората международна война, е да не се позволяват прояви като " Луковмарш ", акцентира Гешев. Той обърна внимание, че след намесата на българската прокуратура в последните три години провеждането на антидемократичната демонстрация в столицата не е позволено по методите, по които това се е случвало в предишни интервали.
 
Иван Гешев осведоми представителите на американските еврейски организации за извършената в София през м. декември 2022 година интернационална конференция против речта на омразата " STOP HATE SPEECH ", проведена от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация. Конференцията е сложила основите на необятна интернационална платформа, която да сплотява държавните институции, неправителствените организации и гражданското общество против деянията на антисемитизъм и тирада на омразата, учредена на религиозна, полова или расова дискриминация.
 
Главният прокурор посочи, че прокуратурата интензивно си взаимодейства с правозащитни организации в България, като са били подкрепени самодейностите им за актуализиране на законодателната уредба, с което да се обезпечи по-добра отбрана на всички публични групи.
 
В рамките на срещата Иван Гешев отдели особено внимание на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор заяви, че в София е планувано провеждането на интернационална научна конференция, отдадена на ролята на българските праведници и адвокати в благородното им дело по спасяването на българските евреи при Холокоста.
 
Представителите на авторитетните еврейски организации бяха осведомени и с плана на Асоциацията на прокурорите в България и Камара на следователите в България за построяването на монумент на български адвокати, които с дейностите си са спомогнали за спасяването на живота на хиляди наши сънародници от еврейски генезис.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР