Главният прокурор Иван Гешев се е оплакал пред Европа от

...
Главният прокурор Иван Гешев се е оплакал пред Европа от
Коментари Харесай

Гешев се оплака пред ЕС от натиска на премиера, министри и депутати върху прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев се е оплакал пред Европа от неприемлива напън от страна на сегашни и някогашни ръководещи върху самостоятелната правосъдна система.

Той е изпратил писмо от 32 страници до редица интернационалните органи на 21 декември 2021 година Сред получателите са ръководителят Европейския парламент Давид Сасолии ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, ръководители на парламентарни групи в Екологичен потенциал, посолства на съюзнически страни в София, в това число и на тези на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия.

Писмото на Иван Гешев беше публикувано от „ Ние идваме “ на юрист Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те го дефинират като скандално, което опозорява България пред европейските институции и непознатите задачи в София.

Писмото на основния прокурор до европейските институции идва в миг, когато всички държавни органи го приканват да си подаде оставката, само че той явно няма желание да направи това.

В писмото Иван Гешев пространно разказва опитите да бъде свален от поста, като показва митингите от лятото на 2020 година, на които протестиращите желаеха неговата оставка. Според Гешев митингите са инспирирани и ръководени от „ един от най-богатите българи “ Васил Божков, който е обвинен по 19 закононарушения и се укрива в Дубай. Това се доказвало от направени записи.

Главният прокурор се оплаква ог дейностите на премиера Кирил Петков, който изиска оставката му. Според Гешев по този метод е нарушен правилото на разделянето на управляващите и се прави опит за оказване на политическо въздействие върху независимостта на правосъдната власт. Същото се отнася и за вътрешния министър Бойко Рашков, с който Гешев е в открита борба, както и за правосъдния министър Надежда Йорданова, която го прикани да си подаде оставката.

Гешев твърди, че „ невиждано “ за първи път след 1989 година прокуратурата е разследвала, а по-късно предала и на съд министър (Нено Димов – на околната среда), заместника му, депутати, кметове и други длъжностни лица за корупция.

Главният прокурор се хвали и по какъв начин еповдигнал обвиняване на „ известни олигарси “, " считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". Изредени са имената на Васил Божков, банкерът Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви.

Геиев показва, че вследствие на „ отличното взаимоотношение “ с Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), която се управлява от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, е „ замразено “ имущество за към 3 милиарда лева

Към момента нито едно от делата против така наречен олигарси към момента не е завършило с присъда, даже на първа инстанция, а в това време някои от тях съумяха да осъдят прокуратурата за противозаконен арест.

Като триумф от работата на прокуратурата Гешев регистрира и изгонените съветски шпиони, както и разрушената шпионска група в Министерство на защитата. Става въпрос за случая с

Главният прокурор показва и преустановяването на редица публични феномени, присъщи за последните 30 години, като телефонни измами и намалена битова престъпност. Твърди, че „ продължава трайната наклонност за доста висок дял на неоправдателните присъди – 97% от всички импортирани каузи “. Това е „ впечатляващ резултат, както в районен, по този начин и в европейски мащаб “, написа Гешев.

Той дефинира като „ невиждан политически напън “ решението на Комисията по конституционни и правни въпроси в 45-тото Народно заседание за закриването на профилираните съдилища и прокуратури. Напомня, че по този мотив е имало митинги в цялата страна.

Иван Гешев написа още, че Министерство на вътрешните работи е проверявало дипломата му за приключено юридическо обучение. Възмутене и от оказван напън върху " персоналната му сфера ". Поводът е разпита на 83-годишния му татко и на дамата, с която живее на фамилни началапо мотив формирани инспекции против него от страна на Министерство на вътрешните работи, които дефинира като противозаконни.

Главният прокурор напомня и историята с недоволството на прокуратурата, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е упражнил напън върху трима прокурори при следствието на аферата с източените милиони за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Иван Гешев дефинира като погрешни изказванията, че " Планът за възобновяване е привързан с персонално премахване на заемащия поста основен прокурор ".

В края на писмото си основният прокурор насочва молба за " незабавни дейности “до лицата, на които е изпратил писмото, в границите на техните компетентности.

Председателят на придвижването „ Ние идваме “ Николай Хаджигенов споделя, че това е следващ опит на Иван Гешев да провокира състрадание към себе си пред институции и дипломатически представителства, които от дълго време са наясно със същността и функционалните характерности на българската прокуратура и персонално на основния прокурор.

„ Това е „ комичен рев “, който още един път демонстрира, че сходни хора ще вредят на страната до последния ден, в който съставляват тази значима за страната ни институция “, декларира Хаджигенов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР