Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще поиска от властите

...
Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще поиска от властите
Коментари Харесай

Гешев поиска от Нидерландия доказателства, че бъларската граница може да се премине незаконно за 50 евро

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще изиска от управляващите в Нидерландия доказателства за случаи за прекосяване на границата сред България и Турция “с банкнота от 50 евро ”.

Повод за изявлението му е обява в нидерландската социална медия. В нея нидерландският министър председател Марк Рюте е представен да споделя, че желае “да изключи опцията за нелегално прекосяване на границата сред Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро ”.

В обява във Facebook пресцентърът на прокуратурата разгласява изказване на Гешев, в което се споделя, че държавното обвиняване няма такива данни.

“Ако нашите сътрудници от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, чакам да ни бъдат предоставени по реда на интернационалната правна помощ при съблюдаване правилата на върховенството на закона ”, прибавя основният прокурор.

В обособена в Туитър той написа, че България “ще предприеме незабавни дейности ” при приемането на такава информация.

Свободна Европа попита пресслужбата на нидерландското държавно управление по кое време и пред кого е направил изявлението си Марк Рюте и дали управляващите в Нидерландия ще дават данни на българската прокуратура, само че досега не е получен отговор.

Публикацията в NOS е със заглавие “Нидерландия блокира влизането на България в Шенгенската зона ” и оповестява решението на Хага от петък да поддържа участието на Хърватия и Румъния в Шенген, само че да блокира присъединението на София. В текста външният министър Вопке Хукстра е представен да споделя, че е “твърде рано ” за смяна на тази позиция във връзка с България.

На изявлението на Рюте, представено от медията, в събота Румен Радев и вътрешният министър Иван Демерджиев . Те дефинираха думите му като “недопустими и обидни внушения ”.

Радев и Демерджиев загатнаха смъртните случаи на гранични служители на реда от последните месеци - на границата, а други двама с рейс, пренасящ мигранти. След злополуката вътрешният министър изиска оставки в “Гранична полиция ” и сподели, че, забъркани в каналджийство.

Нидерландия стимулира решението си да наложи несъгласие върху присъединението на България към Шенгенското пространство с незадоволителните съгласно нея резултати в битката с корупцията и проведената престъпност. Според външния министър Вопке Хукстра страната може да преразгледа въпроса едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

Австрия също изрази запаси към участието на България в Шенген., че страната му поддържа участието на Хърватия, само че е срещу присъединението на България и Румъния.

сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

В Шенгенско пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, до момента в който страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР