Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред ВСС на заседанието,

...
Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред ВСС на заседанието,
Коментари Харесай

Иван Гешев пред ВСС: Няма да си тръгна сам от поста

Главният прокурор Иван Гешев с изказване пред Висш съдебен съвет на съвещанието, на което се разисква предлагането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предварително освобождение на Гешев.

Иван Гешев съобщи, че няма да си тръгне самичък от поста на основен прокурор и добави: "За разлика от един наш сътрудник, аз няма да си потегли, тъй като почитам Висш съдебен съвет. Няма да вземам участие в съответните гласувания, в случай че се проявят такива. Функциите на основния прокурор са две – контрол за правда и методическо управление. Вие би трябвало да обосновете с кои дейности съм нарушил тези пълномощия " съобщи още той.

"Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на основен прокурор. На същото съображение се желае процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от разнообразни организации, в това число бяха разисквани октомври, когато Лозан Панов внесе комфортно искане от Съюза на съдиите в България ", продължи Гешев.

Относно изказванията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи: "Не знам какъв брой се е готвил Рашков, само че това, което виждам, е компилация от обсъждани мнения. Г-н Рашков е показал своите първоизточници, от които е реципирал тези обстоятелства и изказвания, непочиващи на действителната дейности. Това са Хелзинския комитет, Съюз на Съдиите в българия и Фондация за правата на индивида ".

"Освен това има логичен несъгласия в изказванията на Рашков – споделя, че има липсва информация и в това време, че е изнесена такава информация ", обясни още Иван Гешев в изявлението си.

"Лъжа е, че основният прокурор не се е явил пред Евройпейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм взел участие “, сподели Гешев пред съдиите. И добави: „ Отделно документално отговорихме на поставените въпроси. Интересен е погледът ви, че това съставлява каквото и да е нарушаване ", добави още обвинител номер едно ".

Той отбрани активността си, като акцентира, че е било работено по неща, които до този миг не са били наранени. "Това включва хора, които разполагат с извънредно огромен финансов запас и работят за непознати страни, взеха решение казуса с телефонните измами. Предстои да забележим по какъв начин ще се развие този въпрос ", съобщи той.

"За първи път бяха повдигнати обвинявания на настоящ министър, както и замразени средства, активи за към 3 милиарда лв.. Дали тези активи са отнети са проблем на българския съд и на КПКОМПИ ", сподели още Гешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР