Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка дали е законосъобразна дейността

...
Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка дали е законосъобразна дейността
Коментари Харесай

Гешев се захваща и с "Луков марш"

Главният прокурор Иван Гешев разпореди инспекция дали е законосъобразна активността на Български народен съюз " Еделвайс ". Проверката е обвързвана с плануваното за 22 февруари следващо факелно шествие до дома на военачалник Христо Луков, уважаван от уредниците като български офицер родолюбец, притежател на ордени за смелост от войните за национално обединяване, погубен от бойна група на Комунистическата партия през февруари 1943 година

Същевременно събитието всяка година се съпровожда с диаметрално противоположни публични оценки, защото Луков е бил краткотрайно началник на неправителствената младежка организация " Български национални легиони ", за която се сочи, че е била адепт на немския нацизъм. И макар че експертите историци настояват, че няма документирани доказателства за антисемитизъм на самия ген. Луков, всяка година " Луков марш " провокира гневни сорове. През 2019 година по едно и също време с марша се организира и анти-марш под наслов - " Радикален прайд против Луков марш " с напълно младежко интернационално присъединяване, двете събития минаха безконфликтно.

Намесата на прокуратурата е с неразбираемо съображение, което се вижда от самото известие. В него е казано, че задачата е " осъществяване на проверказа съществуване на предпоставки за практикуване на пълномощията на Прокуратурата на Република България ".

Любопитен подробност от сюжета за Луков марш е това, че е имало случай траурното шествие да се поддържа и от структури на Вътрешна македонска революционна организация, съдружен сътрудник в ръководството, защото оповестеният дух на марша е родолюбив. А решението на основния прокурор да се заеме с Луков марш се появява дни откакто водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов назова " политическо ликвидиране " зрелищното извеждане на министъра на екологията Нено Димов от кабинета му и последвалия арест.

Траурното факелно шествие " Луков марш " се организира от 16 години насам през февруари. Според Закона за събранията и митингите режимът е осведомителен, а не позволителен. Затова е необичайно, че в известието се споделя, че кметът е забранил шествието. Няколко години подред столичният кмет отхвърля позволение за осъществяване, само че уредниците апелират пред съда и съдът анулира акта на кмета, защото няма на какво да се опре, с цел да постанови възбрана на шествието. Досега не е имало нарушение на публичния ред, нито апели за насилствени дейности по отношение на конституционния ред, не е имало и нацистки знаци и лозунги.

Пълният текст на известието на Прокуратурата на Република България:

Днес, 17.01.2020 година за осъществяване на преценка за съществуване на предпоставки за практикуване на пълномощията на Прокуратура на Република България, основният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна инспекция по реда на гражданско-съдебния контрол за правомерност на активността на съдружие " Български народен съюз – " Еделвайс " /организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков за 22.02.2020 година, което е неразрешено със Заповед на Кмета на Столична община/ с оглед това дали са спазени условията на Закона за политическите партии.
Допълнително е указано основния прокурор да бъде известен навреме при директно определяне на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР