Главният прокурор Иван Гешев пусна пред медиите днес 36- минутния

...
Главният прокурор Иван Гешев пусна пред медиите днес 36- минутния
Коментари Харесай

Скандалният запис! Борисов за Гешев: Всички са срещу тебе. Изпадаме в изолация. Той: Ще се бия!

Главният прокурор Иван Гешев пусна пред медиите през днешния ден 36- минутния абсурден запис на диалога си с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет.

 

Разговорът се провеждал в двора на къщата, в която Гешев живеел с жена си чартърен. Чуват се птички и лай на куче.

 

От диалога излиза наяве, че членът на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е делегат на Борисов и го твърди от негово име да подаде оставка като основен прокурор, против което ще получи гаранции за сигурност за себе си и за фамилията си.

 

Преди да пусне записа пред медиите, Гешев акцентира, че на него се чува името на “лицето Бойко Методиев Борисов ”.

 

В диалога Гешев желае гаранции както за фамилията му, по този начин и че от ГЕРБ не са организирали атентата от 1 май против него. 

 

В диалога членът на Висшия правосъден съвет Йордан Стоев му споделя, че поръчката за махането на Гешев идвала от " Банкята " (вероятно Бойко Борисов, който живее в Банкя - б.р.)

 

В записа се загатват още президентът Румен Радев, членове на Висш съдебен съвет, прокурори, съдии.

В началото на записа Гешев и Стоев разискват в “какви времена ” живеят.

 

После кадровикът прецизира, че е в ролята на вестоносец. Съобщава на Гешев: “Така се получи, че всички са против тебе ”.

 

Гешев пита дали Магдалинчев е в час, и си дава отговор: “В час е. Прави се на пет и половина. И Чолаков се прави, евентуално ”, визирайки шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков.

 

" Господ ме санкционира с глупави врагове, объркали са политическия тайминг. За мен това е незаконна скица ", беше по-късно коментарът Гешев по този мотив. 

 

Ключовото в записания диалог с Йордан Стоев е, че основният прокурор упорито желае гаранции, че нищо няма да му се случи, когато подаде оставката си. В противен случай, заплашва:

" Аз няма да натискам, ще се предам, в случай че ми се дадат гаранции. Иначе ще се удрям и циркът ще е заплашителен. И прокуратурата ще спре да съществува. И страната. Аз от дълго време желая да се отдръпва, желаех да се приплъзна обаче, но аз не се приплъзнах, а се сгромолясах. Аз съм решил, за какво би трябвало да ме заплашват? ", пита още основният прокурор.

 

И разкрива картите си:  " Никога не съм си мислел, че може да си подам оставката, заплашван от някакви отпадъци ", като добави, че е разиграл цирка с отдръпването си единствено с цел да види до каква степен стигала историята с настояването да бъде махнат.

 

През цялото време Йордан Стоев, който е член на правосъдния съвет от парламентарната квота, определен по предложение на водача на Атака Волен Сидеров през 2017 година, приказва в трето лице множествено число, приказва за " те " и показва като мотор на " заговора " по думите на Гешев - " Бойко " и " Банкята ".

 

Гешев желае и гаранции, че няма да пипат заместничките му Пламена Цветкова, Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева, както и говорителката му Сийка Милева.

 

По време на диалога основният прокурор пита и за Радев. Той обаче " не знаел нищо ", показва Стоев. И назовава правосъдния министър Крум Зарков " Сорбоната " - Зарков е приключил влиятелния френски университет.

Президентът се появява в диалога, откакто Гешев пита за какво президентът го е защитил. " Никой не те пази – той искаше да обере славата, че тоя - Сорбоната - вкарва закона за механизма за премахване на основния прокурор ", отвръща Стоев. Вероятно с фразата се има поради, че Зарков е длъжностен министър, назначен от президента, и неговият екип в правосъдното министерство е изготвило законопроект за надзор, отчетност и събаряне от поста на основния прокурор.

 

Боян Магдалинчев, член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, също не знаел, че ще се желае оставката на основния прокурор. После обаче се бил съгласил да я гласоподава. " Знаеш си го стареца, откакто са го натиснали ", показва Стоев. Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков също схванал в следствие.

 

По време на диалога Стоев изяснява на основния прокурор, че Гешев е подслушван. Той обаче умерено отвръща, че няма от какво да се тормози, само че по този начин и не се схваща кой може да слухти основния прокурор.

Стоев изяснява на Гешев за обособени членове на Висш съдебен съвет, които съжалявали, че са подписали настояването, предлага на Гешев какво да каже, като разгласи оставката си и му показва какво да напише в молбата за неговото освобождение.

Стоев явно е в ролята на делегат, тъй като поема ангажимент да съобщи, че Гешев е приел офертата и че желае гаранции.

 

- Къде да вървя - пита се Гешев.- А главният мотор е? Бойко? - пита Гешев.
- Да, Банкята - дава отговор Йордан Стоев.

 

Стоев прецизира:

 

- И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място ". Сотир е евентуално някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, който откакто напусна антикорупционната комисия стана обвинител във Върховната касационна прокуратура. Цацаров беше един от хората, които издигнаха Гешев за основен прокурор. 

 

В диалога се чува по какъв начин Гешев твърди Йордан Стоев, че ще подаде оставка. Съобщава му за заплашително писмо и  че ще пуснат компромати.

Стоев изяснява, че са му споделили друго - че ще има 100% гаранции за фамилията му, в случай че се оттегли Обяснява процедурата по настояването на оставката на Гешев във Висш съдебен съвет. Уверява го, че е приказвал с сътрудниците си от прокурорската гилдия и им е споделил, че са създали нелепост с настояването на оставката.

" Той ми сподели, че всички са против тебе. Изпадаме в изолираност ", предава Стоев думи на Бойко Борисов, с който е приказвал.

Стоев беше измежду шестимата представители на Прокурорската гилдия на съвета, които предходната седмица внесоха искане за отстраняването на Гешев. То беше предшествано от изненадващата позиция на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че желаят оставката на основния прокурор.

Ето записа с Йордан Стоев:

Гешев му споделя, че си подава оставката.


„ Аз разбрах, през вчерашния ден сте говорили с нашия другар “, споделя Стоев.

Гешев му споделя за заплашителното писмо и настояването за оставка.

„ На мен ми споделиха напълно друго, вика 100-процентови гаранции за... За тебе, за брачната половинка, за децата и за всички “, предава Стоев позицията на  индивида, от чието име приказва.

Главният прокурор пита дали е сигурен и по какъв начин да знае каква е гаранцията.

„ Защото знам защо става въпрос “, отвръща му Стоев.

„ Магдалинчев в час ли е? “, пита Гешев.


„ В час е “, отвръща членът на Висш съдебен съвет по отношение на арбитър Боян Магдалинчев.

„ Звъннах на Радо и му споделих, че това е най-голямата нелепост, която да се направи “, се чува гласът на Стоев.

„ Гаранции 100 %, само че това което ми сподели, е, че си получил тази информация. А ти ми казваш друго “.

„ Каза ми, че по този начин се случи, че всички против теб са се събрали. Аз, вика, седях финален, само че доста ме натиснаха и да не изпадна в изолираност “, продължава Стоев, предавайки думи, очевидно на Борисов.

„ Моята глава е задачата да има държавно управление на Политическа партия “, твърди Гешев в записа. И продължава: „ След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали “.

„ Когато искаш да плашиш, да инсценираш, няма да сложиш сачми. Това е да убиваш “, споделя Стоев, прехвърляйки тематиката към атентата против Гешев.

„ Как ще изберем нов? “, пита Гешев.

„ Ще започват процедурата за избор ", отвръща му Стоев.

" Нас може тъкмо за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, само че мисля, че най-после ще създадат държавно управление. Тя да си напусне поста и да пристигна тук за нещо нестабилно... ", дава отговор Стоев, очевидно визирайки Мария Габриел

" Основният обвинен за „ Барселонагейт “ е ", споделя Стоев. " Бойко ", довършва Гешев.

Гешев споделя, че ще си подаде оставката и ще излезе в отпуск.

„ Ще наблегнеш на персоналния претекст и казваш, че съжаляваш, че искаш прокуратурата да може да се резервира.Това в действителност и в молбата като пуснеш в оставката, можеш да напишеш да бъда преназначен във ВАП ", поучава го членът на Висш съдебен съвет.

Иван Гешев споделя по какъв начин заместниците му се тормозят за него.
„ Не ме мислете мен, аз ще съм добре, вие да сте добре “, им споделил той.

„ Аз ще излезна и ще ме треснат някъде отново “,твърди Гешев. „ Това влиза в гаранциите. Кажи му. Защото израелецът сподели, че това е дълга организация с доста хора. Това, в случай че беше те блъснало във вратата, това е ориентиран гърмеж. На 15 метра са прерязали дърво. Каза ми – бил си на 1 секунда. И му кажи, заклевам се, някой се опита да ме убие. Аз имам вяра, че не са те ".

" Аз ще ти пусна известие – гаранциите са доказани ", споделя му Стоев.

„ Пусни ми известие всичко е окей “, отвръща Гешев.

„ Радев за какво ме отбрани в Южна Африка? “, пита Гешев.

„ Не те отбрани, той искаше да обере славата “, отвръща членът на Висш съдебен съвет.

„ Виж в този момент, първото нещо да сменим Сарафов. Аз съм окей. Той е употребен “,казва Гешев, предавайки нечие друго предложение, което е получил.

„ Ще правиш партия, в случай че искаш партия, ще те подкрепим. Ако желае – дипломат в Турция, в Израел. И те споделиха, Бойко сподели, да не се отхвърля. Това беше диалогът ", споделя Гешев.

„ А на Деси Атанасова звъннах, тя сподели: " Аз не знам “ ", добавя Гешев за позвъняването към Атанасова от ГЕРБ след решението на Мария Габриел за освобождение на основния прокурор.
„ Ще натиснат ентър, и к'во ще натиснат “, споделя Гешев.

„ Нищо няма да натиснат, ти не си толкоз тъп “, отвръща Стоев.

Гешев сподели и чат с Бойко Борисов, в който водачът на ГЕРБ му е пратил емотикон с усмивка откакто Гешев е изискал гаранции, че с него няма да се случи нищо, в случай че си подае оставката.


" Това е политическа офанзива „ Всички чакаха, в това число заместниците ми, че ще си подам оставката предишния понеделник. Борислав Сарафов беше ухилен, благополучен, очевидно неуплашен от мен. Питах го по какъв начин е, сподели, че е добре “.

„ Ще забележим дали си добре “, споделил основният прокурор. След това пуснал записа с Йордан Стоев. Сарафов споделил, че не може да слуша повече това.

 

Гешев помолил да му напишат текста на оставката, след което я скъса обществено.

Последва изказването на Сарафов, че е заплашен от основния прокурор и че желае защита от служебния правосъден министър Крум Зарков. „ После подаде редица сигнали, в това число, че съм го бил записвал. Има трайна процедура на Върховния съд, че потреблението на телефон не е потребление на СРС ", съобщи Гешев.

Той сподели, че против него е имало комбинирана политическа офанзива. „ Казах, че това е началото на края на това, което българските жители и медиите наричате превзета страна, други го назовават олигархично-политическа мафия. Края на това, което българите назовават политически отпадък, политическа мафия, нарушители и крадци “, сподели той.

 

" Господ ме санкционира с глупави врагове, объркали са политическия тайминг. За мен това е незаконна скица ", акцентира Гешев.

 

И изясни:  " Всичко стартира тогава, когато започнаха подмятания по тази причина, че в името на спокойствието, на фамилията, не е неприятно да вземам участие в политически план, да стана дипломат в Турция или Израел. За мен беше необичайно и обидно ". 

 

Прокуратурата разгласи, че ревизира изказванията на Сарафов и няма да се поддава на външно въздействие.

 

Няколко часа по-късно стана ясно, че основният прокурор Иван Гешев е назначил цялостна проверка на своя заместител и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Заповедта е с дата 19-ти май, петък и обгръща цялостна проверка на административната, организационната активност, работата с доказателства на националното разследване за интервала от началото на 2022 година досега на осъществяването й. Сарафов беше избран отново за втори мандат за шеф на следствието през октомври 2022 година. Преди това той заемаше тази позиция от 2017 година.

 

Срокът за приключването на проверката, която ще се води от трима прокурори, е до 26-ти май, а крайният период за представянето на отчета от нея е пети юни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР