Главният прокурор Иван Гешев проведе разговор с граждани и представители

...
Главният прокурор Иван Гешев проведе разговор с граждани и представители
Коментари Харесай

Иван Гешев: Безобразие е да не знаеш дали децата ти ще се приберат, защото пиян или дрогиран шофьор ще ги отнесе

Главният прокурор Иван Гешев организира диалог с жители и представители на локалната власт в Силистра.

" Срещите с локалната власт и с жителите са извънредно значими за прокуратурата. Трябва дружно да създадем нещо, тъй като и на мен ситуацията не ми харесва – да пуснеш децата си на открито и да не знаеш дали ще се приберат, тъй като пийнал или дрогиран водач ще ги отнесе на някой тротоар. Безобразие е това да продължава ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция. 

Срещата се състоя по покана на кмета на града доктор Юлиян Найденов. От страна на прокуратурата участваха още  Сийка Милева, представител на основния прокурор, административният началник на Окръжна прокуратура-Силистра Ивелин Чафаланов, заместник-административният началник на Апелативна прокуратура-Варна Станислав Андонов, административният началник на Районна прокуратура-Силистра Веселина Милушева и завеждащият следствения отдел към Окръжна прокуратура-Силистра Мюхран Аптулова. Срещата е в границите на взаимна самодейност на управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното съдружие на общините (НСОРБ). 

В началото на диалога основният прокурор изрече съболезнования на роднините и околните на тримата починали при тежката злополука в Старозагорско, станала на 29.11.2022 година, при която пострадаха и шестима души. „ Има краткосрочни ограничения, които могат да доведат до резултат. Трябва да има и гражданска сила за постигането на промени и това към този момент се случва “, съобщи Иван Гешев. Той изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата подготвеност за провеждането и на други открити полемики с представители на локалната власт и жители в цялата страна. 

Иван Гешев посочи, че проблемите на хората в обособените региони на страната са общи с тези на представителите на правосъдната власт. „ Прокурорите сме част от това общество. Имаме проблем с опиатите към учебните заведения всеобщо в последните години и с битовата престъпност. При състояние, че сме една от най-бързо топящите се и загиващи в демографски аспект народи, продължаваме да се избиваме по пътищата и сме водещи по тази  статистика в Европа “, сподели основният прокурор.

Той изрази паника, че част от жителите не познават добре правата и отговорностите си и неведнъж не знаят към кого да се извърнат, когато имат потребност. Иван Гешев прикани и за повече интензивност от страна на държавните институции за запазване правата и ползите на жителите. „ Във време, в което хората нямат доверие в институциите, всеки чака и се ослушва, с цел да види кой ще пристигна на власт. Най-сигурният метод да не сгрешиш е да не правиш нищо “, разяснява Гешев.

По време на срещата бе разисквано повишението на сигурността в района и засиленото съдействие сред прокуратурата и общината по надзора за правда. Целта е да се реализира понижаване на броя на незаконосъобразните актове, издавани от органи на локалната администрация, до повишение на правната им изисканост, а оттова и до по-малко случаи на анулацията им от съдилищата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР