Главният прокурор Иван Гешев поиска в писма до служебните министри

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска в писма до служебните министри
Коментари Харесай

Главният прокурор се заинтересува как се строят и ремонтират пътищата

Главният прокурор Иван Гешев изиска в писма до служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на районното развиване и благоустройството Иван Шишков цялата налична информация за открити нередности при построяването и поддържането на пътища в страната.

Причината са изказвания в медиите за осъществени нередности при строителството и ремонта на автомагистрали и сектори от републиканската пътна мрежа, в това число Северната скоростна дъга и автомагистрала " Хемус ", оповестиха от прокуратурата.

Държавното обвиняване желае наличната в Министерство на вътрешните работи и в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) информация да му бъде предоставена в най-кратък период. " Тя е от основна значимост и е определяща, с цел да може Прокуратурата на Република България да реализира пълномощията си за осъществяване на инспекции по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), за формиране на досъдебни производства и осъществяване на ефикасни следствия по реда на Наказателно-процесуален кодекс ", показва Гешев в писмата до Демерджиев и Шишков.

От прокуратурата акцентират, че разкриването на закононарушения е работа Министерство на вътрешните работи, а то от своя страна трабва да уведоми навреме съответните нейни структури и да даде събраните данни или доказателства по открития в Закона за Министерство на вътрешните работи принцип на взаимоотношение (чл. 3, алинея 1, т.8).

От държавното обвиняване твърдят, че в случай че при разбора на събраната информация се открият данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме нужните дейности. При определяне на задоволително данни за осъществени закононарушения, материалите ще бъдат изпратени на способените прокуратури с оглед преценка за осъществяване на наказателна отговорност. Предвид значимостта на информацията за положението на пътищата, прокуратурата дава обещание да уведоми навреме обществеността за подхванатите дейности.

Припомняме, че през юли 2021 година, по време на ръководството на първото служебно държавно управление на Стефан Янев, Асен Василев, който беше министър на финансите, и тогавашния районен министър Виолета Комитова подадоха сигнал до Гешев за нарушавания на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) при харчене на средства от държавния бюджет, разказани в 69 папки. Месеци по-късно в Министерство на финансите беше получен отвод от Софийска градска прокуратура да образува наказателно произвеждане проблема.

Разследване обаче стартира за източване на милиони при построяването на Автомагистрала " Хемус ". В края на 2021 година Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване против някогашния футболен арбитър Борислав Колев за изпиране на 53 млн. лева, а през октомври предходната година по случая бяха привлечени като обвинени още 8 души.

В края на ноември 2022 година ръководителя на Управителния съвет на съдружие " Европейски център за транспортни политики " изпрати до основния прокурор сигнал за неверно сложени и закрити от растителност пътни знаци, изчезнали пътна маркировка и ограничаващи системи на Северната скоростна дъга и Софийски околовръстен, след което прокуратурата поръча на АПИ да извърши проверка.

През предишния месец пък актуалният районен министър Иван Шишков оповести на специфичен брифинг, че над половин милиард лв. са разплатени по противозаконен метод от страна на страната по инфраструктурни планове, по които се е работило без нужните по закон документи. В последния загар на февруари т. година той ревизира и строителството на Северната дъга и откри основни нередности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР