Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народното събрание сваляне на

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народното събрание сваляне на
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска имунитетите на двама от „Възраждане“

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Народното събрание събаряне на имунитетите на двама депутати от „ Възраждане “. По информация на SafeNews това са Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Срещу тях е импортиран в Софийски областен съд през 2021 година обвинителен акт за безчинство и нанасяне на телесна щета на длъжностно лице.

С определение от 09.12.2021 година на съда, наказателното произвеждане по делото е спряно, защото Георгиев е определен за депутат в 47-то Народно заседание, а Вепев е определен за общински консултант.

С определение от 16.08.2022 година на същия правосъден състав наказателното произвеждане по делото не е обновено. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание на 02.08.2022 година за Георгиев да е отпаднало основанието за прекъсване на наказателното произвеждане, то за Вешев не е отпаднало, защото към този миг към момента се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година двамата са оповестени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 година се явяват лица с имунитет. Продължаването на наказателното гонене против народните представители е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие от тяхна страна.

Етикети: основен прокурор
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР