Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже
Коментари Харесай

Може ли ВСС с изтекъл мандат да предсрочно да ме освободи: Гешев пита Конституционния съд

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Конституционния съд да каже дали Висшият правосъден съвет, който към този момент над половин година е с изминал мандат, може предварително да приключи мандата му.

Искането идва в навечерието на съвещание, на което Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе всъщност за импортираното от шестима членове на прокурорската гилдия искане за освобождението на обвинител №1.

Гл. прокурор внесе искане в Конституционния съд (КС) за наложително пояснение на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на Република България (КРБ), оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

В настояването се слагат три съществени въпроса, свързани с най-представителния орган на правосъдната власт - Висшия правосъден съвет. Два от въпросите са - приключват ли се функционалностите на съвета с приключване на мандата му и възможно ли е да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право – ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основният прокурор.

Третият въпрос е - конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР