Главният прокурор Иван Гешев отбеляза 3-ти март на среща със

...
Главният прокурор Иван Гешев отбеляза 3-ти март на среща със
Коментари Харесай

Гешев отбеляза 3 март със студенти „Българска филология“ в Баку: Езикът обединява млади хора

Главният прокурор Иван Гешев означи 3-ти март на среща със студенти от компетентност „ Българска лингвистика “ на Славянския университет в столицата на Азербейджан – Баку, оповестиха от прокуратурата.

„ Радвам се, че на Националния празник на страна ми съм точно тук, където българският език сплотява младежи като вас. Това е доказателство, че разликите сближават, поставяйки постоянните основи на едно по-добро бъдеше. Образованието е основа за реализиране на всяка цел, която си слагаме “. Това съобщи основният прокурор на Република България Иван Гешев при срещата със студенти и преподаватели от Славянския университет.

Гост на университета бе и основният прокурор на Република Азербейджан Камран Алиев. Той акцентира символиката в това, че формалното посещаване на представители на управлението на българската прокуратура съответствува с Националния празник на България. „ Това е знак за последователност и другарството сред двата народа “, акцентира Алиев.

Домакин на ръководителите на прокуратурите на България и Азербейджан бе ректорът на Славянския университет в Баку доктор Анар Нагиев.

„ Силата на един народ е в паметта на неговата история! Нещо повече, възторженостти към всички вас - избрали да изучавате просвета и езика на моя народ. Надявам се след време някой от вас да дойдат в България и дружно с българските си връстници да надграждат другарските връзки сред България и Азербайджан ”, акцентира още Иван Гешев. Близо 50 студенти в Баку учат българки език. Програмата продължава четири години, а приключилите получават тапия по „ Българистика “, която се признава и у нас, описа проф. Бисерка Велева-Петрушенко, учител в университета.

Водената от Иван Гешев делегация, в която влизат заместник-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева, подариха на Центъра за български език и просвета към Славянския университет българска историческа и художествена литература.

Центърът е основан през 2004 година Сред преподавателите в университета е и проф. Рафик Новрузов - основател на първия азербайджанско-руски и азербайджанско-английски юридически речник. Новирузов уточни, че сега се работи по план за учебник по български език в Азербайджан, а също по този начин разговорник и речник.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР