Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се е оплакал от

...
Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се е оплакал от
Коментари Харесай

Гешев се оплака пред ЕП, че с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те

Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че се е оплакал от " притеснителни трендове " в чуването си пред евродепутатите от мониторинговата група към LIBE - Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. 

Гешев не изясни какви въпроси са му били поставяни по време на самата среща - отвън така наречен дело " Барселонагейт " и следствието за фотосите с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов. 

Вместо това той разгласи, че България " с бързи крачки върви към престъпността от началото на 90-те години " и изиска " по-сериозно наблюдаване " от страна на европейските институции по отношение на страната по новия механизъм за върховенството на закона. 

" В последните месеци съществено се заличава постигнатият прогрес на България след приемането ни в Европейски Съюз по линия на върховенството на правото и правата на индивида. Наблюдават се притеснителни трендове, които в никакъв случай не съм виждал в работата си след 1994 година в сегмета господство на правото и права на индивида по отношение на малцинствени групи и хора в неравностойно състояние ", разгласи Иван Гешев. 

Той дефинира корупцията като " продължителен проблем ", на чийто декор съгласно него се усилват " телефонните измами, елементарните обири, убийствата, които се случват през ден, и проведената престъпност ". 

Гешев отдаде аргументите за това на " опитите за война със правосъдната власт " и съобщи, че " цената за това ще платят българските жители ". 

На въпроса дали е разговарял с еврокомисарите, които се занимават с тематиките на правораздаването Дидие Рейндерс и Вера Йоурова, основният прокурор отговори уклончиво: " Може би ще имам среща, желая да проведа, ще забележим дали може да се състои ". 

Попитан дали цели България да бъде третирана като Полша и Унгария или да бъде открита наказателна процедура против страната, той отхвърли и повтори, че желае " по-сериозно наблюдаване по механизма, който към този момент съществува ". 

" Принуден съм да оповестя тези притеснителни трендове, с цел да не се стигне до този резултат. Аз съм български жител, който не желае да се стигне до този резултат ", разяснява той. 

Иван Гешев отхвърли като " несериозни тематики " въпросите за имотното му положение и за желанието на семейство Баневи да заведе дело против прокуратурата поради тормоз. 

На въпроса за сваленото доверие от него като основен прокурор, Иван Гешев сподели: 

" Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват. Ако си правя работата, няма да ме харесват доста хора ". 

Веднага след него в Екологичен потенциал дойде и министър председателят Кирил Петков, който също ще бъде изслушан в LIBE. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР