Главният прокурор Иван Гешев няма да даде на парламентарната комисия,

...
Главният прокурор Иван Гешев няма да даде на парламентарната комисия,
Коментари Харесай

Гешев се загрижи за правата на обвиняемите и няма да дава информация на парламента

Главният прокурор Иван Гешев няма да даде на парламентарната комисия, ръководена от Николай Хаджигенов, информация за каузи против протестиращи, нито за подслушване със СРС-та. Това излиза наяве от отговори на прокуратурата до депутата. На няколко пъти Хаджигенов, който оглавява комисията за следствие на полицейското принуждение по време на митингите и подслушване на недоволните от властта, е желал данни за съответни каузи от прокуратурата. Отговорът е бил негативен. Така Гешев продължава политиката си на цялостно безмълвие. Този път обаче има и различен мотив – нарушение на правата на обвинени, в случай че се работи по противоположния метод. Главният прокурор написа и че не може даде информация за използване на СРС-та, тъй като това би било нарушаване на закона. Прокуратурата нееднократно е разпространявала такива данни, само че с оправданието, че наблюдаващият прокурор е разрешил.

За вас СРС-та не може

Миналия четвъртък Хаджигенов е изпратил писмо на Гешев, с което го е призовал да участва на съвещанието на комисията, планувано за 18 август. За тогава е планувано чуване на шефове на служби и чиновници, взели участие в използването на СРС-та, посредством които са били подслушвани протестиращи. Това се е случвало с оправданието, че има дело за готвен протест и насилствена промяна на властта. Обвиняем по него е хазартният необут Васил Божков. Още през предишното лято прокуратурата пусна извадки от СРС-та, в които той си приказва с журналиста Огнян Стефанов и тогавашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов. Целта бе да се потвърди, че Божков се пробва да радикализира митингите.

Освен да участва от Гешев са поискани информация и документи по делото за прелом, водено от спецпрокуратурата, както и доказателства, направени на база на СРС-тата против Паунов и Божков.

На поканата за присъединяване в съвещанието от прокуратурата дават отговор по следния метод:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР