Главният прокурор Иван Гешев нe знае дали е образувано дело

...
Главният прокурор Иван Гешев нe знае дали е образувано дело
Коментари Харесай

Нямам личен интерес, за да проверявам. Гешев каза, че не знае дали има разследване срещу Пеевски

Главният прокурор Иван Гешев нe знае дали е формирано дело против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , тъй като нямал обвързване да следи всички каузи. Това сподели самият той по време на чуването в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание.

Пеевски беше глобен от Съединени американски щати по световния акт "Магнитски " за корупция. Впоследствие прокуратурата заяви, че ще стартира инспекция по случая.

От думите на Гешев в четвъртък се разбра, че периодите за инспекция на Пеевски към този момент са изтекли. Едновременно с това основният прокурор сподели, че не е осведомен дали такава инспекция е осъществена.

"Аз нямам персонален интерес към депутата Пеевски, с цел да ревизирам. Главният прокурор, за разлика от политика, не може да си разреши персонална заинтригуваност ", сподели Гешев в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България " Атанас Славов.

Гешев сподели също по този начин и че не знае дали има инспекция против някогашния член на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков , който също беше глобен по закона "Магнитски ".

"В цялата славна групичка по "Магнитски " чуваме единствено за едното лице, за индивида в Дубай. За другите нищо не чуваме ", отвърна Атанас Славов, визирайки третия глобен Васил Божков.
120 тома с материали
Преди началото на чуването Гешев сподели, че не знае за какво е бил поканен на съвещанието на правната комисия, само че изрази вяра да се слагат значими за обществото въпроси.

От известие на прокуратурата стана ясно, че държавното обвиняване е подготвило общо 120 тома с материали, по 5 тома за всеки член на комисията - свързани с активността и резултатите от работата на прокуратурата, както и с пълномощията на основния прокурор.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия уточни, че предоставените от Гешев папки са "очевиден намек, че ние нищо не разбираме ".

В отбрана на основния прокурор от ГЕРБ-СДС упрекнаха сътрудниците си, че политизират чуването.
Корупция по високите етажи на властта
Депутатът от "Продължаваме смяната " и заместник-председател на Народното събрание Мирослав Иванов попита Иван Гешев за разминаването сред данните, идващи от прокуратурата, и отчета на Антикорупционния фонд (АКФ).

Според информацията от държавното обвиняването по над 90% от делата се реализират неоправдателни присъди, до момента в който отчетът на АКФ сочи, че през 2021 година не е почнало нито едно следствие за корупция по високите етажи на властта.

Главният прокурор отговори, че не е чел отчета, само че е сигурен, че това, което написа в него, е погрешно и цитира данни за стотици формирани каузи за корупционни закононарушения. Мирослав Иванов реагира, давайки за образец "едни кюлчета ", за които няма формирани обвинявания.

Гешев беше поканен да дава отговор на депутатски въпроси единствено дни откакто беше изслушан в още една парламентарна комисия - тази за противопоставяне на корупцията. Поводът тогава бяха точно фрагментите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, на които в нощното му шкафче се виждат пачки с 500-еврови банкноти и златни кюлчета.

Миналата седмица чешкият евродепут от ЕНП Томаш Здеховски прочете пред сътрудниците си в Комисията по бюджетен надзор единствено един откъс от писмото, обобщавайки, че експертиза е открила, че фотосите с пачки и кюлчета са били манипулирани.

Изказването на Здеховски изненада сътрудниците му от комисията в Екологичен потенциал, тъй като такава тематика не беше включена в предварителния им дневен ред. Това предизвика спор сред него и евродепутатката Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия (ПЕС), в който се включиха и други техни сътрудници.

, упоменатото от Здеховски писмо в действителност съдържаше най-вече остаряла информация от следствието на случая, която българската прокуратура към този момент беше съобщавала още в края на 2020 година

Противно на последвалите тълкования, че "петорна експертиза " е открила, че фотосите от спалнята на Борисов са били манипулирани, в действителност в писмото на прокуратурата се загатваха общо пет експертизи, нито една от които не съдържа подобен безапелационен извод. Единственото изводите в последното проучване поставяха под подозрение истинността на сниманите в фрагментите обекти.

В тази връзка Гешев беше поканен в петък в Народното събрание да обясни за какво българските депутати не са получили същата информация като европейските им сътрудници. В отговор основният прокурор сподели, че става въпрос за непрекъсната служебна преписка сред държавното обвиняване и Брюксел в отговор на задавани от евродепутати въпроси по време на последната им задача в София през април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР