Главният прокурор Иван Гешев не се яви на заседание на

...
Главният прокурор Иван Гешев не се яви на заседание на
Коментари Харесай

Гешев не се яви пред Правната комисия, още бил в Страсбург. Депутатите ядосани: Ще говори тук, само като го поканим!

Главният прокурор Иван Гешев не се яви на съвещание на парламентарната правна комисия, макар че самичък изиска да бъде изслушан там. По предложение на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили депутатите одобриха, че той е изчерпал опцията самичък да желае явяване пред депутатите.

Така, в случай че Иван Гешев ще приказва в Народното събрание, това ще се случва единствено по покана на отрасловата правна комисия.

На 9 юни Иван Гешев изиска да бъде изслушан в Народното събрание по следствия за корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие. Заради сензитивната информация съвещанието трябвало да е закрито. Депутатите обаче трансферираха молбата му към отрасловата правна комисия, в която Гешев през днешния ден не пристигна. Заради продължаващото си посещаване в Страсбург. От прокуратурата оповестиха, че там той се е видял с евродепутати, с които разговарял за положението на върховенството на закона у нас.

Искането на Иван Гешев за чуване от депутатите не отговаряло на вътрешните правила на Народното събрание и по тази причина той трябваше да се яви единствено в отрасловата правна комисия.

„ Аз най-малко бях осведомен с неговите служебни задължения. Смятах, че те са сутринта и в късния следобяд може да участва. За страдание, ни дадоха отговор, че няма по какъв начин да се случи това ”, съобщи Стою Стоев, ръководител на правната комисия, " Продължаваме промяната ”.

„ Ангажиментът на Иван Гешев завърши в Европейския парламент тъкмо за 15 мин. Вчера преди обед ”, уточни Надежда Йорданова, народен представител от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ".

По предложение на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили точката остана в дневния ред на депутатите с претекст, че различен представител на обвиняването може да пристигна вместо основния прокурор. Два часа по-късно това по този начин и не се случи.

„ Заявката за безучастие е поръчка за отвод от правото. Искането за чуване да бъде извършено. По този метод да бъде завършена процедурата по чуване на основния прокурор ”, акцентира Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

И по този начин, до момента в който е основен прокурор, Иван Гешев може да се явява в Народното събрание единствено по покана на правната комисия. А въпросът кой ще заеме мястото му, до момента в който Висшият правосъден съвет избере нов обвинител номер едно стартира все по-често да занимава кадровиците.

Според Атанаска Дишева обаче нито един от петимата заместници на Иван Гешев не трябва да поема поста. „ Към сегашния миг една част от тях не престават да стопят твърдо зад основния прокурор. Г-н Сарафов най-малко обществено се опълчи. Те имат много разнообразни функционалности ”, акцентира Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет, Съдийска гилдия.

По информация на основният прокурор Иван Гешев се прибира довечера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР