Главният прокурор Иван Гешев може да бъде сменен най-късно в

...
Главният прокурор Иван Гешев може да бъде сменен най-късно в
Коментари Харесай

Новата власт си постави срок от една година за свалянето на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде заменен най-късно в края на 2022 година, след избора и на нови членове на Висшия правосъден съвет. Това е крайният период. Думите са на новия правосъден министър Надежда Йорданова, която даде изявление за " Свободна Европа ". Партиите в управническата коалиция дадоха поръчка за съществени промени в правосъдната система, а министър председателят Кирил Петков не един път прикани Гешев самичък да си подаде оставката. Днес Йорданова заявява същото – че работата съдружните сътрудници ще бъде ориентирана към това промяната да стане и по-бързо.

В началото на януари следващата година Йорданова чака да бъде импортиран в Народното събрание и законопроектът за закриването на профилираните съд и прокуратурата, а още напролет да стартират и диалози за конституционни промени, свързани със правосъдната власт.

Това са главните тематики, към които сътрудниците в гласуваната на 13 декември коалиция се сплотиха. Реформа на прокуратурата и ограничение на пълномощията на основния прокурор са и измежду главните условия България да получи близо 13 милиарда лв. по проекта за възобновяване.

" Това дали основният прокурор ще си тръгне, или ще бъде освободен предварително е комплициран пъзел. Ние работим за това да се случи в границите на три месеца ", сподели още новият министър.

" Докато прокуратурата отхвърля, когато е неотложно да извършва своите пълномощия, тогава ние няма да можем да мръднем и на йота в по-добро следствие на корупционните закононарушения ", съобщи още Надежда Йорданова.

" В края на идната година ще имаме Висш съдебен съвет, който ще бъде определен по нови процедури, с по-висока степен на публично доверие. В момента би трябвало да стартира изборът на основен инспекторат и инспектори, огромна част от аргументите за неприятните резултати на прокуратурата са и точно в неприятната работа на този инспекторат. Когато инспекторатът стартира да си прави работата интензивно и добре, ще имаме и друга изменена настройка ", разяснява още Йорданова.

Според нея, макар че в предходния парламент е обсъждан вид за предварително разформироване на Висшия правосъден съвет (ВСС), в случай че в този момент това се случи още веднъж, новите членове евентуално ще бъдат определени малко преди постоянния край.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР