Главният прокурор Иван Гешев лично се е намесил в знаково

...
Главният прокурор Иван Гешев лично се е намесил в знаково
Коментари Харесай

Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов

Главният прокурор Иван Гешев персонално се е намесил в знаково следствие против непосредствен предприемач до Бойко Борисов, оповестява уеб сайтът zaistinata.com(link is external). Става въпрос за някогашния началник в горското дружество в Шумен Бейзат Яхя, чийто наследник Илтер Бейзатов беше народен представител от ГЕРБ. След полицейска акция против Яхя преди пет месеца беше формирано досъдебно произвеждане за пране на пари.

Сега се оказва, че следствието по случая е трансферирано в Националната следствена работа в София. Първоначално наблюдаващ прокурор по делото е Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и ГДБОП. Изненадващо обаче след Великден прокурор Радева е откомандирована назад във Варна, а по следствието против Яхя е избран втори наблюдаващ прокурор, който е изискал материалите да бъдат върнати назад в Шумен.

Окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов изясни пред " zaistinata(link is external) ", че делото, което касае Бейзат Яхя, е изпратено в Националната следствена работа. Това се е случило по предписание на основния прокурор Иван Гешев. На въпроса за какво делото е отишло в София, окръжният прокурор отговори, че „ там имат по-голям потенциал и опция за следствие, тъй че то да се направи всеобхватно, цялостно и с по-голяма експедитивност “.

От изказването на Куздов излиза наяве още, че не чака да завърши по-рано от година. „ Не знам какъв брой време ще отиде, пращал съм в София мои каузи, такива големи, към 46 тома, които след това са завършвали сполучливо, и следствието се правеше в границите на година и половина “, декларира прокурор, като прецизира, че следствието „ може да отиде и 5 години, щом е нужно “.

Влиятелният предприемач в Делиормана Бейзат Яхя е прочут като хазаин в обичаното на някогашния министър председател Бойко Борисов ловно стопанство " Паламара ", което е под шапката на Североизточното държавно дружество в Шумен. През февруари Министерство на вътрешните работи извърши претърсвания в парцели на Яхя. Бяха открити 14 ловни пушки, револвер, ловни титли - меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол. В един от парцелите са открити документи за продажба на държавни парцели, за които се допуска, че са закупени от подставени лица.

" Сега " разгласява няколко следствия за обичаното на Борисов ловно стопанство " Паламара " и дългогодишния началник в Североизточното държавно дружество Бейзат Яхя. Той беше освободен от съвета на шефовете на горското по време на първия длъжностен кабинет на Румен Радев. През 2020 година ловният парк продаде вкусен имот от 12 дка, върху който са издигнати три солидни здания с обща повърхност 842 кв. м., за едвам 83 200 лева Оказа се, че фирмата-купувач " Еколес Венец " ЕООД е дължала на съображение контракт за паричен заем 162 800 лева на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който дефинира първична цена на имота от 81 300 лева, е директно обвързван с Яхя. И двамата са в управата на сдружението " Ловно-рибарско сдружение " Паламара ". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков, някогашен народен представител от ГЕРБ.

Също по този начин държавното дружество " Паламара " е сключило 15-годишен контракт за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто притежател е функционер на придвижването на Доган. Наемодателят - компанията " Б-НАС " ЕООД се има от Назиф Ахмед Сейфула, дълготраен член на Движение за права и свободи. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на " Б-НАС " пристройка в същата постройка, която " Паламара " наема. Справка в имуществената декларация на Яхя сподели, че и тази компания дружно с физическото лице са били в негов дълг. Дружеството " Б-НАС " е дължало на Бейзат Яхя 45 700 лева, а Назиф Сейфула персонално му е дължал 107 000 лева

На процедура се получава по този начин - от една страна, ловно стопанство " Паламара " продава преференциално парцел на сдружение, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас. От друга страна ловното дружество наема за потребностите си различен парцел, само че и този път от човек, от който Бейзат Яхя има взимане. Изнесените от " СЕГА " обстоятелства за Бейзат Яхя и имотните покупко-продажби на " Паламара " бяха обект на инспекция от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която излезе с решение, че няма спор на ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР