Главният прокурор Иван Гешев коментира по време на заседание на

...
Главният прокурор Иван Гешев коментира по време на заседание на
Коментари Харесай

Гешев: Искрено се надявам да не изпаднем в конституционна криза

Главният прокурор Иван Гешев разяснява по време на съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, че откровено се надява да не изпаднем в конституционна рецесия, като част от това би било невъзможността Висш съдебен съвет да упражни пълномощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Той сподели това във връзка предстоящото решение на Конституционния съд (КС) за мандата на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и по отношение на откриването на процедура за избор на шеф на Националната следствена работа (НСлС).

Гешев позволи, че решението на Конституционен съд за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската гилдия може да не разполага с нужния брой членове и гласове, с цел да упражни законовите си пълномощията, както в тази ситуация с избор на шеф на Национална следствена служба. Главният прокурор изрази вяра, че избор ще има и че Висш съдебен съвет ще може да упражнява пълномощията си в цялостен размер.

Конституционният съд ще реши на 27 септември дали е възможно по Конституция да се прекрати активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) за неопределен срок заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание.

Министърът на правораздаването в служебния кабинет Крум Зарков обвърза идното решение на Конституционен съд по проблема с това по какъв начин ще работи Висшият правосъден съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Към момента за членове в новия състав на Висш съдебен съвет са определени представители само от професионалната квота (съдийска и прокурорска), само че не и от парламентарната, която се състои от 11 души.

По време на днешното съвещание Прокурорската гилдия единомислещо откри процедура за избор на шеф на Национална следствена работа (НСлС). Мандатът на настоящия шеф на Национална следствена служба и заместител основен прокурор по следствието Борислав Сарафов изтича на 18 декември т.г. Право да издигат претенденти имат най-малко трима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, основният прокурор и министърът на правораздаването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР