Главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5 на държавната

...
Главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5 на държавната
Коментари Харесай

Свободна Европа: Всички знаят, никой не говори. Как Гешев заживя в Бояна

Главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5 на държавната резиденция "Бояна ". Комплексът обичайно подслонява президентите, министър председателите и някои ръководители на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в "Бояна " да е живял представител на правосъдната власт.
Новият адрес на Иван Гешев беше доказан от три самостоятелни източника пред "Свободна Европа ". Официално нито една институция не удостовери, само че и нито една не отхвърли информацията, по отношение на която им изпратихме въпроси.
И държавното управление, и прокуратурата, и НСО, и ДАНС - нито една институция не изясни дали и за какво Гешев живее в "Бояна ". Резултатът от изследването на "Свободна Европа " демонстрира, че това е общоизвестна загадка, за която никой не желае да приказва.

"Държавен парцел "
В последната седмица на август основният прокурор самичък сподели, че живее в държавен парцел. "Живея в държавен парцел по рекомендация на всички български служби за сигурност, в това число Националната работа за защита ", сподели Гешев пред "Нова телевизия " на 26 август.
Повод за думите му стана запитване от страна на едни от уредниците на митингите против държавното управление и основния прокурор. Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и юрист Николай Хаджигенов - така наречен Отровно трио, оповестиха пред медиите, че са изпратили запитване по Закона за достъп до социална информация до Министерския съвет, тъй като са получили данни, че основният прокурор населява държавната резиденция.
Тогава Иван Гешев сподели, че живее в държавен парцел по рекомендация на службите за сигурност, а той и фамилията му заплащат наем на пазарни цени. "От този шубрак няма да изскочи заек ", сподели Иван Гешев пред "Нова телевизия ".

Има ли заек?
Дали има или няма заек в този шубрак към този момент не е ясно, защото към този момент повече от 10 дни Министерският съвет не дава отговор на публично питане от страна на "Свободна Европа ". Именно Министерският съвет стопанисва държавната резиденция "Бояна ".
Ден откакто основният прокурор сподели, че живее в държавен парцел, зададохме въпросите - кой е парцелът, който Гешев и фамилията му обитават; от кой момент са се настанили там; какъв е месечният наем, който плащат; по какъв начин са избрани "пазарните цени " и кои служби за сигурност са дали рекомендацията той да живее в резиденцията.
Въпросите до държавната осведомителна работа изпратихме на 27 август. Първоначално ни споделиха, че биха дали отговор, само че не могат, тъй като служителят, който "единствен разполага с тази информация ", е в отпуск. Става дума за Веселин Чинов, който оглавява дирекция "Административно и правно обслужване и ръководство на собствеността ".
"Когато индивидът се върне, ще получите информацията - не я крием ", сподели Теодора Петрова от държавната осведомителна работа.
Проверка на "Свободна Европа " сподели, че Чинов е в отпуск до 30 август. След като той се върна на работа, от пресцентъра на държавното управление всеки ден споделят, че информацията се приготвя, само че не е ясно по кое време ще може да бъде предоставена. По думите на Петрова това трябваше да се случи "след сряда " (2 септември). Отговори на въпросите няма и досега.
Същите въпроси бяха отправени и към пресцентъра на прокуратурата. Не получихме отговор в продължение на няколко дни и напомнихме за питането. Отговори към момента няма.

"Дом 5 е ангажиран "
Резиденция "Бояна " е основана през 1974 година като внушителен комплекс на комунистическото управление на страната. Състои се от две по-големи здания - Дом 1 и Дом 2. В първата през днешния ден е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни елементи, който обслужва държавното управление. Има още 6 по-малки здания.
Според три самостоятелни източника на "Свободна Европа ", поискали анонимност, основният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5, една от по-малките здания.
Информацията, че Дом 5 сега е ангажиран, се удостоверява и от диалог със чиновник на ръководената от Чинов дирекция. Той отговори на стационарния си телефон в Министерския съвет. Представихме се за туристи, които желаят да наемат помещение за нощувка в "Бояна ".
На въпрос дали жители могат да наемат елементи от държавната резиденция, той отговори, че "това е допустимо, само че единствено за хотелската част ". На въпрос дали Дом 5 може да бъде нает той сподели, че "няма такава процедура, къщите в комплекса са за представители на изпълнителната власт, а жителите могат да употребяват хотела ".
Служителят посочи, че "така или другояче сега Дом 5 е ангажиран ". На въпрос от кого е ангажиран и дали там живее основният прокурор, той сподели, че няма по какъв начин да даде тази информация и прекъсна диалога.

Кой е предложил?
Засега нито една от службите за сигурност не удостоверява думите на основния прокурор, че има рекомендация той да живее в държавен парцел.
"Свободна Европа " изпрати документално питане до Държавна организация "Национална сигурност " (ДАНС) дали и за какво е дадена сходна рекомендация, само че оттова не дадоха отговор.
Иван Гешев уточни пред "Нова телевизия " категорично Националната работа за защита (НСО) като една от институциите, които са дали мнение. Обърнахме се и към тях с въпрос дали това е правилно. От НСО не потвърдиха. Отговорът гласи: "Националната работа за защита няма ангажимент към защитата на основния прокурор. "
По предпочитание на Иван Гешев той се охранява от Бюрото за отбрана на очевидците, което е на директно негово послушание. НСО осигуряваше защита на основните прокурори досега, само че не дава отговор за сигурността на Гешев от края на април 2020 година

Двойна защита
Въпреки това обаче Гешев на процедура е охраняван двойно, а не както предшествениците му единствено от НСО. Така се получава, тъй като резиденция "Бояна " е отговорност на Националната работа за защита, защото е стратегически обект за националната сигурност.
Службата дава отговор за сигурността на територията на целия държавен комплекс. След категорично питане от "Свободна Европа " НСО удостовери, че прави "контролно-пропускателна активност на резиденцията ".
Това значи, че когато основният прокурор си е у дома, той е охраняван двойно - един път от НСО (които пазят целия комплекс) и един път от персоналната си защита от Бюрото за отбрана на очевидците.
Причините, които постановат това, остават незнайни. Неизвестно остава и кой е решил, че основният прокурор би трябвало да живее паралелно до президента и премиера в държавната резиденция.

Текстът е оповестен в "Свободна Европа ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР