Главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция

...
Главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция
Коментари Харесай

Разкритие на Свободна Европа: Гешев сам поискал, а Борисов му дал да живее в Бояна

Главният прокурор Иван Гешев живее чартърен в държавната резиденция " Бояна " от 29 юни 2020 година против 100 лева дневно. Това заяви, като цитира информация от държавната пресслужба.
Миналия август, запитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в държавната резиденция, Гешев сподели единствено, че живее в държавен парцел и " от този шубрак няма да излезне заек ".
Докато Бойко Борисов бе министър председател, Министерският съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на публично изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Затова " Свободна Европа " праща още веднъж въпросите си по тематиката, откакто в служба встъпва служебният кабинет.
И отговорите гласят, че от 29 юни предходната година Иван Гешев живее в държавен парцел . Адресът не е възложен с претекста, че " данните за местонахождението " на обещано физическо лице са персонални.
Отговорът на въпроса кой е определил наема на Гешев обаче демонстрира, че той живее в резиденцията. " Наемът е избран от основния секретар на Министерския съвет , по предложение на шефа на комплекс " Бояна ", написа в отговорите.
" Свободна Европа " цитира два самостоятелни източника, че Гешев се е нанесъл в Дом 5 от държавния комплекс в Бояна. Вилата е една от осемте здания, намиращи се на територията на издигнатата през 1974 година резиденция " Бояна ". Тя е основана като внушителен комплекс на комунистическото управление на страната. Състои се от две по-големи здания - Дом 1 и Дом 2. В първата през днешния ден е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни елементи, който обслужва държавното управление. Има още 6 по-малки здания. Сред тях са вилите на президента, премиера и населяваната в последната една година вила на основния прокурор.
Площта на къщите е друга, само че всички те са по неколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за посетители и дневни пространства. Към парцела има и градина и гаражи.
За да употребява тази повърхност в един от най-скъпите региони за живеене на София, основният прокурор заплаща наем по 100 лв. дневно. От държавната осведомителна работа прецизират, че съгласно изискванията на използването за месец се заплащат общо употребените нощувки, само че не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако основният прокурор употребява къщата компактно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лв..
Когато предходната година Гешев удостовери, че живее в държавен парцел, той посочи, че заплаща наем на пазарни цени. Според " Свободна Европа " къщи с параметри сходни на Дом 5 в региона на Бояна се отдават против наем сред 4000 и 6000 лв. на месец.
След изискана информация излиза наяве, че директно преди основният прокурор да се нанесе, във въпросната вила е изработен ремонт за 333 860 лв.. Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лв. и е повсеместен ремонт на " пространства и апаратура " в Дом 5. Ремонтните действия са траяли към три седмици. Започнали са на 26 май 2020 година и са завършили на 16 юни. Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а след това къщата е снабдена с видеонаблюдение.
Именно за този ремонт и публичната поръчка за него. Тогава тя беше дадена от втория път на " Главболгарстрой ". Причината - компанията е предложила да купи по-евтини мокети и плочки, в сравнение с Министерският съвет е показал като минимално условие. Предложеното от " Главболгарстрой " е 84,08 лева без Данък добавена стойност за квадратен метър плочки, само че Министерски съвет е изискал не по-малко от 85 лева Колкото до мокета – офертата е била 57,20 лева за квадратен метър, държавното управление обаче е поискало най-малко 60 лева
Според отговорите от Министерски съвет държавният парцел е препоръчан на Гешев " по отношение на писмо от Прокуратура на Република България ". В писмото на прокуратурата " се цитира резултат от извършено охранително проучване " от Министерство на вътрешните работи, Бюрото по отбрана към основния прокурор и НСО.
" Свободна Европа " написа още, че говорителката на основния прокурор Сийка Милева е била потърсена за коментар по тематиката, само че тя е отказала.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР