Главният прокурор Иван Гешев изпуска нервите си и започва да

...
Главният прокурор Иван Гешев изпуска нервите си и започва да
Коментари Харесай

Гешев бесен: Записите на Радев не са СРС-та, а вечествени докозателства, коита са явни

Главният прокурор Иван Гешев изпуска нервите си и стартира да покачва звук, откакто публицист му задава въпрос за публикуваните от прокуратурата записи на телефонни диалози с президента. Това се вижда от излъченото по бТВ право на отговор на Гешев след изявление на Бойко Рашков.

Записът с реакцията на Гешев е изработен след Пленума на Висш съдебен съвет, на който членовете на Висшия правосъден съвет взеха решение, че предлагането на правосъдния министър Янаки Стоилов за премахване на Гешев е неприемливо.

" Не става въпрос за СРС-та, а за материални доказателствени средства. Според Закона те са очевидни. Според същия закон те се разискват в намерено правосъдно съвещание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублична, по тази причина има наредба на закона, която разрешава на прокурора да се разгласят избрани доказателства ", сподели обвинител №1.

По думите му има решение на Върховния касационен съд, че сега, в който се инкорпорират материални доказателствени средства, стават част от досъдебното произвеждане и се подчиняват на общия режим. " Безумно от юридическа позиция е изказванието, че Законът за специфичните разследващи средства, който е веществен закон и това го знае всеки студент 3-4 курс, е специфичен към Наказателно-процесуалния кодекс. Това е принос към българската правна доктрина ", изясни той.

Гешев изясни още, че основният прокурор не проверява, не повдига обвинявания и не управлява българските прокурори, следователи и правосъдни чиновници. " Това е неистина. Обидно е първото изречение от юридическото нищо от служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична взаимозависимост от основния прокурор и нямат лично вътрешно разбиране ", безапелационен е той.

Според обвинител №1 това, като се изключи че логичен е погрешно, поради че става въпрос за над 1500 магистрати, е и юридически погрешно:

" На доцент Рашков и на проф. Стоилов би трябвало да им е ясно, че след конституционната промяна, стартирана през 2016 година от някогашния правосъден министър в държавното управление на Борисов, беше изменен Законът за правосъдната власт и прокуратурата е единна, а не централизирана. Единни са всички прокуратури в целия Европейски Съюз ".

По думите на основния прокурор няма по какъв начин министрите да не знаят. " Това ми приказва, че макар че се настояват тези условия, става въпрос за друга причина, а не юридическа (предложението за отстраняването му - бел. ред.) ", добави той.

Освен това Гешев добави, че е изказал страдание и се е извинил на служебния правосъден министър, че е бил заставен да внесе " това политическо нищо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков във Висш съдебен съвет с ясното схващане, че това е политически акт, който не съдържа юридически причини ".

Целят се политически нелегитимни цели, а точно - не премахване на основния прокурор, а главно делегитимиране на Висш съдебен съвет, както и може би преодоляване на обособени елементи от самостоятелната правосъдна власт, точно прокуратурата, уронване на престижа на правосъдната власт и нарушение на съществени европейски полезности, безапелационен е още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР