Главният прокурор Иван Гешев изпрати в парламента доклада си за

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати в парламента доклада си за
Коментари Харесай

Бюрото за защита е охранявало 3-ма магистрати м.г. и още 3-ма през 2021 г. |

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание отчета си за активността на Бюрото за отбрана, което е на директно негово послушание. 

От него излиза наяве, че за м.г. по Програмата за отбрана е обезпечена сигурността на 20 души по 10 каузи. По отношение на 12 от тях ограниченията са изпълнявани на територията на България, а за 8 - в непознати страни.

За първото шестмесечие на 2021 година бюрото е обезпечавало сигурността на 16 предпазени лица по 9 каузи. На 8 от тях ограниченията са били в нашата страна, за останалите - на територията на други страни.

През 2020 година е завършило действието на Програмата за отбрана по 1 дело с 4 предпазени очевидци, а през първите шест месеца на т.г. - по 1 дело с 2 предпазени лица.

Миналата година са извършени 221 срещи на предпазени лица със чиновници за връзка и управлението на Бюрото по отбрана, в това число при неочаквана необходимост; 41 мероприятия по превозване за присъединяване в правосъдни съвещания и процесуално-следствени дейности, 11 - за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с даване на социално-битови и здравни услуги, 16 - с интеграцията на предпазените лица и други

За първото шестмесечие на 2021 година са извършени 74 срещи на предпазени очевидци със чиновници на бюрото; 19 мероприятия по превозване, в това число за присъединяване в правосъдни заседания; 67 мероприятия за даване на обществено - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на предпазените лица и други Само през предходната година са осъществени 57 мероприятия за надзор по специфичната отбрана по 5 от делата, 9 пъти е имало взаимни дейности с екипи за защита на прокурори и следователи.

Бюрото за отбрана е охранявало трима магистрати през м.г. и трима през първото тримесечие на тази година.

В отчета се изяснява още, че характерните действия на бюрото включват необятен кръг от действия - предварителна отбрана, защита и наблюдаване на застрашени/защитени лица, персонална физическа защита по реда на чл.123 от Наказателно-процесуален кодекс, защита на прокурори и следователи. Служители на бюрото оказват психическа помощ на застрашени/защитени лица, правят активност по интернационално съдействие, информационно-аналитична активност и редица други.

Бюрото реализира интензивно взаимоотношение с други институции в страната и с партньорски служби. Част от неговата работа е обвързвана с пренасяне на предпазени лица в друга страна, с обезпечаването им за правосъдни съвещания по съответни правосъдни производства или за дейности по разследването; с издаване или възобновяване на български персонални документи на лицата и пр.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР