Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание доклад за

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание доклад за
Коментари Харесай

Гешев се отчете пред НС, изпрати доклад за дейността на Бюро...

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание отчет за активността на Бюрото по отбрана за 2020 и първите шест месеца на 2021 година, оповестиха от прокуратурата.

Така той извърши в период решението на Народното събрание от 4 август 2021 година, с което депутатите му дадоха двуседмичен период да показа отчет за активността на Бюрото по отбрана при основния прокурор по използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ЗЗЛЗВНП) за година и половина.

Данните за 2020 година се съдържат и в годишния отчет за активността на прокуратурата и на проверяващите органи (стр. 135-137), оповестен на интернет страницата на прокуратурата, обясниха от институцията.

През 2020 година по Програмата за отбрана е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 каузи за отбрана.

По отношение на 12 от лицата ограниченията са изпълнявани на територията на България, а за 8 от лицата отбраната е обезпечавана на територията на други страни.

За първото шестмесечие на 2021 година Бюрото по отбрана е обезпечавало сигурността на 16 предпазени лица по 9 каузи за отбрана

По отношение на 8 от тях ограниченията за отбрана са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други страни.

През 2020 година е завършило действието на Програмата за отбрана по 1 дело с 4 предпазени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 предпазени лица.

В осъществяване на характерните действия, регламентирани в закона, през 2020 година са извършени 221 срещи на предпазени лица със чиновници за връзка и управлението на Бюрото по отбрана, в това число при неочаквана необходимост; 41 мероприятия по превозване за присъединяване в правосъдни съвещания и процесуално-следствени дейности, 11 - за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с даване на социално-битови и здравни услуги, 16 - с интеграцията на предпазените лица и други

За първото шестмесечие на 2021 година са извършени 74 срещи на предпазени лица със чиновници на Бюрото по защита; 19 мероприятия по превозване, в това число за присъединяване в правосъдни заседания; 67 мероприятия за даване на обществено - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на предпазените лица и други

Само през предходната година са осъществени 57 мероприятия за надзор по специфичната отбрана по 5 от делата, 9 пъти е имало взаимни дейности с екипи за защита на прокурори и следователи.

С изменението на закона през 2020 година в компетентността на Бюрото по отбрана е и реализирането на защита на прокурори и следователи при съществуването на съответните законови учредения.

През 2020 година Бюрото по отбрана е охранявало трима магистрати. В интервала от 01.01.2021 до 30.06.2021 година охраняваните магистрати също са трима.

Специфичните действия на Бюрото по отбрана включват необятен кръг от действия - предварителна отбрана, защита и наблюдаване на застрашени/защитени лица, персонална физическа защита по реда на чл.123 от Наказателно-процесуален кодекс, защита на прокурори и следователи.

Служители на Бюрото оказват психическа помощ на застрашени/защитени лица, правят активност по интернационално съдействие, информационно-аналитична активност и редица други, напомнят от прокуратурата.

В отчета е посочено, че Бюрото по отбрана реализира интензивно взаимоотношение с други институции в страната и с партньорски служби. Международното съдействие е в три съществени аспекта - работа със предпазени лица, по отношение на които се ползва мярка за отбрана „ релокация в друга страна “, работа със предпазени лица, по отношение на които се приготвя релокация, и поддържане и насърчаване на интернационалното съдействие на Бюрото по отбрана посредством експертни срещи, работни срещи с задграничните звена за отбрана на очевидци (ЧЗЗС), основаване на работни групи, образования и други

Част от работата на Бюрото е обвързвана с пренасяне на предпазени лица в друга страна, с обезпечаването им за правосъдни съвещания по съответни правосъдни производства или за дейности по разследването; с издаване или възобновяване на български персонални документи на лицата; с осъществяване на срещи сред предпазените лица и техни родственици на територията на България или в друга страна; с разпити на очевидци посредством видеоконферентна връзка, проведени и извършени в чужбина.

Дейността на Бюрото е от значително значение за обезпечаването на отбрана от страна на страната на лица, застрашени по отношение на наказателни производства и на директно свързани с тях лица. Тази отбрана е основен фактор в битката с тежките умишлени закононарушения и с проведената престъпност.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР