Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния вицепремиер по

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния вицепремиер по
Коментари Харесай

Гешев пак предлага на МВР създаването на общо звено за изборите

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, в които предлага да бъде основано Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 2 април парламентарни избори, оповестиха от прокуратурата.

От държавното обвиняване показват, че основаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите, като регистрират, че през годините работата му е посочила положителни резултати и практики.

Националното междуведомствено звено следва да работи от деня на разкриване на предизборната акция и да завърши своята работа 30 дни след формалното оповестяване от ЦИК на окончателните изборни резултати. „ В навечерието на идните парламентарни избори е от извънредно значение да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. Затова способените институции, според законовите им отговорности и пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители “, показват още от прокуратурата.

Преди дни – на 22 февруари, министър Иван Демерджиев уточни, че в случай че Министерство на вътрешните работи бъде поканено още веднъж да взе участие в общ щаб с прокуратурата и Държавната организация „ Национална сигурност “ във връзка изборните нарушавания, той няма да се съгласи, тъй като „ няма правна рамка за това “.

Подобни предложения от страна на прокуратурата за основаване на общо звено имаше и при предходните избори, само че бяха отхвърлени от служебният министър Демерджиев.

Преди предшественикът на Демерджиев – Бойко Рашков, също отхвърли основаването на сходно междуведомствено звено в мандатите си като длъжностен министър на вътрешните работи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР