Главният прокурор Иван Гешев и свързани с него лица, кметът

...
Главният прокурор Иван Гешев и свързани с него лица, кметът
Коментари Харесай

Гешев, Фандъкова, депутати, ръководството на БНБ и бивши министри са в списъка на МВР

Главният прокурор Иван Гешев и свързани с него лица, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмет и основният проектант на Столична община, депутати, управлението на Българска народна банка, магистрати и някогашни министри са са измежду изброените в с завършени преписки и инспекции по следствия в ГДНП и ГДБОП, които са импортирани в прокуратурата, само че са към момента на трупчета.

Свързаните с Гешев следствия са седем. Те са стартирани в интервала от 16 септември 2021 година до 11 февруари 2022 година и са изпратени в прокуратурата през този и предишния месец. Касаят длъжностни закононарушения, непозволени дейности, корупция, изпиране на пари, образуване и управление на сиво счетоводство, лишаване на благосъстоятелност върху компанията от жител и принуда над него, прокурорско безучастие по отношение на данни за данъчни закононарушения, присъединяване в проведена незаконна група за банкрут на комерсиална банка и набеждаване в ликвидиране, имотни покупко-продажби на свързани с гл. прокурор лица, присъединяване на някои от тях в " бандитска приватизация и в прекачване на парцели на занижени цени и имотни измами.

Преписка против Фандъкова е формирана на 5 февруари и е изпратена в прокуратурата на 28 април същата година. Разследвано е осъществено закононарушение по отношение на признато от Столичния общински съвет решение от 17 май 2018 година Според подателя на сигнала тя е осведомена в елементи с плана за " Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София, с оползотворяване на RDF " за създаване на инсинератор, в това число с екологичните и финансови последици от него. Подателят твърди, че документите, импортирани от Фандъкова в СОС, са с погрешно наличие.

Зам.-кмет на Столична община пък е разследван за това, че е позволил 84 522 709 лв. от дължима такса боклук за предишни години да постъпват не в целева сметка, а в общата за всички доходи на общината.

Срещу основния проектант е формирана кореспонденция за това, че в продължение на 1 година не издава позволение за градеж на обект в ж.к. " Студентски град ". Срещу него и кмета на регион " Студентски " има следствие и за сриване и затваряне на част от пътното платно на ул. " 8-ми декември ", регион " Студентски ", в сектора сред директните на ул. " Проф. Генчев " и ул. " Акад. Боян Кметът на регион " Възраждане " е разследван по два случая за непозволени дейности, а на " Лозенец " за създаване на детска градина в местността Кръстова вада.

Срещу депутат има следствие за корупция и изпиране на пари , а против различен - за нарушение на наложена му карантина и присъединяване в конференция след позитивен тест за ковид.
 Прокуратурата не била длъжна да държи в течение Министерство на вътрешните работи
Прокуратурата не била длъжна да държи в течение Министерство на вътрешните работи

Обвиняват Рашков в нарушение презупцията за непорочност

Разследвани са също сигнал от министъра на земеделието и храните за установени нарушавания от Търговско дружество " Напоителни системи " ЕАД , осъществени злоупотреби от чиновници на " Автомагистрали " ЕАД във връзка със подписани контракти с компания за озеленяване на Автомагистрала " Хемус ", непозволени дейности на чиновници на Национално ТОЛ ръководство по отношение на подписан контракт за над 130 млн лева, възможни нарушавания при разглеждане и оценка на предложения и осъществяване на договаряния по социална поръчка с предмет " Осигуряване на летателна валидност на аероплан L-39 ZA рамково съглашение " , открита с решение от 9 май 2018 година, както и университетска многопрофилна болница в София, за която при инспекция на НЗОК е открито, че пет здравноосигурени лица са приети в болница, а по данни от инспекцията лицата не са били пациенти на лечебното заведение. Срещу шефа на РЗОК - Плевен пък има кореспонденция за отвод за подписване на контракт с лечебното заведение.

Разследване е осъществено и за извършено съвещание на Съвета на шефовете на УМБАЛ ЕАД, на което са утвърдени разноски в размер на 23 322 202,81 без Данък добавена стойност, за които има спорни изказвания. Извършена е инспекция от звено " Вътрешен одит " към Министерство на здравеопазването на болничното заведение.

Преписки са формирани и за построяването на детска болница против двама някогашни министри на опазването на здравето и изпълнителния шеф на държавно сдружение, реализатор на плана, както и против служебния министър на здравеопазванет о - за изявление, в което той декларира, че не е бил преглеждан в лечебното заведение.

Разследват се непозволени действия на шеф на НДК , нарушавания на шеф ОПОС и някогашен шеф на кабинет на Министерство на околната среда и водите и съгласуваност на някогашни и сегашни чиновници Министерство на вътрешните работи с охранителна компания, както и търговия с въздействие на някогашен магистрат върху чиновници от правосъдната власт.

Преписки има и по данни за проведена незаконна група, отпред с прокурор от СРП, приятелката му, началника на Затворническо общежитие-Кремиковци и началника на Затвор-София, както и корупционна процедура и " търговия с въздействие ", осъществена от прокурор от Апелативен район-Бургас, покровителствал компании на ГКПП-Лесово, Малко Търново и Капитан Андреево, осъществяващи незаконен импорт.

Разследвания има и против редица общини, общински чиновници, длъжностни лица в регионални администрации и доста други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР