Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата

...
Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата
Коментари Харесай

Главният прокурор обсъди в ЕП предизвикателствата пред върховенството на правото у нас

Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Екологичен потенциал, разискаха методите, по които българската страната и в частност прокуратурата пресичат опитите за пробутване на непознати ползи в страните от Европейския съюз, в това число и в България. В тази връзка бе обърнато внимание на дейната работа на прокуратурата по следствие на непозволено даване на български паспорти на чужденци против вложения - така наречен „ златни паспорти “.  

Сергей Лагодински открои значимостта за това всеки магистрат свободно да упражнява своите пълномощия по закон и за недопускане на непозволен напън при гонене на причинителите на закононарушения, което е гаранция за одобряването на върховенството на закона. От своя страна Иван Гешев увери европейския народен представител в своята увереност да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се подсигурява работа в нужните условия, при недопускане на интервенция във вътрешното разбиране на обособените прокурори и следователи, което е измежду водещите цели в мандата му на основен прокурор.  

В тази връзка Иван Гешев показа образци, свързани с настоящи наказателни производства, в границите на които са събрани данни по какъв начин престъпно проявени и обвинени лица вършат опити за влияние върху работата на магистрати. Като най-важен риск пред върховенството на правото в България основният прокурор посочи опитите за преодоляване на правосъдната власт посредством политически апели за прокарването на „ промяна “, при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба.

„ В обществото се постанова неправилна визия за правосъдна промяна, която в последна сметка води до спомагателна дестабилизация на правосъдната система “, уточни Гешев.

Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последствията у нас от закриването на профилираното правораздаване. В отговор основният прокурор показа, че за жалост са се удостоверили предизвестията, които правосъдната власт е излагала още при разискванията на законопроектите по закриване на профилираните съд и прокуратура. Налице са отрицателни трендове за повишение равнищата на престъпността и в това време понижаване на броя на следствията против проведената престъпност. Като отрицателна последица от закриването на органите на профилираното правораздаване основният прокурор Иван Гешев уточни и прекратяването на специализацията в работата на магистратите. Според Иван Гешев това е довело до оттегляне от постигнатото от България като страна член на Европейски Съюз в областта на правораздаването.

„ Въвеждането на профилирано правораздаване в България по сходство на други европейски страни бе ефикасен способ за построяването на орган с национална подготвеност, с който се преодоляваха локални зависимости и произлизащите от това спънки пред ефикасното гонене на проведената престъпност и корупцията “, обясни Иван Гешев.  

Главният прокурор срещна Йерун Ленарс с подхванатите от прокуратурата ограничения по недопускане използването на така наречен „ златни паспорти “ за заобикаляне на наложените по отношение на Русия и трети страни наказания. Иван Гешев акцентира, че на способените органи са предоставени осъществяването на инспекции на издадените паспорти, като за резултатите са били известени президентът и министърът на правораздаването за предприемане на съответните дейности по подготвеност. 

Във втория ден от работното си посещаване в Екологичен потенциал Иван Гешев организира диалог и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха разисквани въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи в риск правовата страна и европейските полезности.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР