Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане в Конституционния съд

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане в Конституционния съд
Коментари Харесай

Гешев попита КС може ли ВСС с изтекъл мандат да сменя главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане в Конституционния съд (КС) за пояснение на текстове от Конституцията, които се отнасят до работата на Висшия правосъден съвет (ВСС), оповестиха от прокуратурата.

Аз отново ще повторя, че не ме е боязън и не тичам, а се удрям, написа основният прокурор

Единият от въпросите на Гешев към Конституционен съд е: „ конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт “.

Според тях това дава гаранции за безпристрастност на Темида

В питането на основния прокурор припомня, че от 4 юни до 9 юли 2022 година са определени 11 нови членове на Висш съдебен съвет, които обаче не са встъпили в служба, защото Народното събрание не е упражнило правото си да избере останалите нови 11 членове на  кадровия орган на правосъдната власт.

„ Така актуалният състав на Висш съдебен съвет продължава да действа отвън мандата, избран в Основния закон. Това слага въпроса за легитимността на неговите решения, а подозренията за тяхната годност заплашват правната сигурност “, се показва в настояването до Конституционния съд.

Основна тематика бяха записите и SMS-ите, който основният прокурор сподели на конференция в понеделник

На 25 май Висш съдебен съвет започва нова процедура по предварително освобождение на Иван Гешев като основен прокурор по искане на трима висши магистрати. Народното събрание пък одобри нов механизъм за назначавана и освобождение на обвинител №1 и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, както и опция те да бъдат разследвани.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР