Главният прокурор Иван Гешев е уведомил днес министъра на външните

...
Главният прокурор Иван Гешев е уведомил днес министъра на външните
Коментари Харесай

Прокуратурата: Двама руски дипломати са шпионирали армията ни |

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил през днешния ден министъра на външните работи Екатерина Захариева, че са събрани доказателства за шпионаж на територията на страната от двама руснаци с дипломатически имунитет, оповестиха от държавното обвиняване.

В Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против България.

Двамата съветски жители са събирали информация от 2016 година до момента за проектите за рационализация на Българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната техника. Данните - държавна и служебна загадка, са били предопределени за военното разузнаване в Москва. Руснаците са работили с българи с достъп до сензитивната информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната. За работата си българите са получавали съответното възнаграждение.

Установено е, че двамата руснаци са с дипломатически статут. Съгласно член 31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателното произвеждане против двамата е спряно на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс - “деецът е лице с имунитет “, показват от прокуратурата.

От Министерство на външните работи споделиха за OFFNews, че са получили постановлението на прокуратурата и ще подхващат дейности, според дипломатическия протокол.

На 29 октомври м.г. Българското външно министерство разгласи за личност нон грата един от първите секретари в съветското посолство в София, който бе упрекнат в шпионаж, и му даде 24 часа да напусне страната. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР