Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Конституционния съд тълкуване

...
Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Конституционния съд тълкуване
Коментари Харесай

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

Главният прокурор Иван Гешев е изискал от Конституционния съд пояснение на член 103 от Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента. Това оказва се от информация, оповестена на уеб страницата на държавното обвиняване.

Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейности, осъществени при осъществяване на функционалностите им, с изключение на при държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Иван Гешев слага въпроса по какъв начин се реализира баланс сред публичния интерес и интереса на вероятно потърпевшите лица при настоящата " безспорна цялост " на президента и вицепрезидента.

В настояването си до Конституционен съд основният прокурор е отправил питане за изясняване на три въпроса: дали се припокрива понятието " държавна измяна " с закононарушенията по глава първа от Наказателен кодекс " закононарушения срещу републиката ", в раздел " Измяна " ; каква е разликата сред понятията " държавна измяна " и " нарушаване на Конституцията " ; включват ли в наличието си някое от понятията " държавна измяна " и " закононарушения срещу републиката " осъществяването на закононарушение, друго от плануваните в раздел " Измяна ", глава " Престъпления срещу републиката ", в случай че да, в кое от двете и има ли условия по отношение на типа на закононарушението.

Главният прокурор желае още и пояснение от Конституционния съд за това дали е законосъобразно осъществяването на инспекции и образуването на наказателно произвеждане при признаци за осъществено закононарушение от страна на президента или вицепрезидента. Иван Гешев показва още, че съгласно него наказателното гонене би трябвало да бъде спирано, а не прекратявано, когато е против въпросните фигури.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР