Главният прокурор Иван Гешев е поискал и са дадени 4

...
Главният прокурор Иван Гешев е поискал и са дадени 4
Коментари Харесай

И главният прокурор е искал ползване на СРС през 2020 година - срещу двама души

Главният прокурор Иван Гешев е изискал и са дадени 4 позволения за потребление на специфични разследващи средства (СРС) през 2020 година. СРС-тата са употребени против двама души. Това демонстрира за активността на Националното бюро за надзор на СРС, който беше качен на уеб страницата на институцията, откакто по Закона за достъп до социална информация.
По закон основният прокурор подава искане за СРС, когато става дума за попречване на тероризъм. От отчета не излиза наяве дали желаните от Гешев СРС-та са се трансформирали в доказателства по някое дело.
 Николай Хаджигенов с документи: 82 опозиционери са били подслушвани Николай Хаджигенов с документи: 82 опозиционери са били подслушвани
" Имаме доказателства, че Специализираният съд е дал позволение да подслушването на 82 политици и ще ви ги дадем, макар че това не е н...
Иначе през цялата предходна година СРС са употребявани по отношение на 3042 души. Това значи обаче освен подслушване, само че и наблюдаване, следене, навлизане в пространства, белязване на пари, инспекция на преписка и така нататък Исканията за наблюдаване, следене и подслушване са почти еднакъв брой, като най-вече са за подслушване - 4644. За следене и наблюдаване - към 4200 броя.
Внесени в съда са 5368 претенции т.е. надалеч повече, в сравнение с са хората, против които са употребени. Това може да бъде обяснено с приключването на законовия период за прилагане на СРС, след което правосъдното позволение би трябвало да бъде получено още веднъж. Съдилищата са дали 5003 позволения и 365 отхвърли. Исканията са с 11,11% по-малко спрямо 2019 година От всички тях обаче са излели едвам 1089 материални доказателствени средства (ВДС). При това бюрото е установило, че има направени ВДС, които не са били употребявани за задачите на наказателното произвеждане, само че не престават в прорез със закона и се съхраняват от службите, които имат право да ги желаят - Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Държавна организация " Разузнаване ", прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ.
" Съхраняването на тези ВДС за неустановен интервал е причина за нерегламентирано потребление на информация от СРС, което би довело до нарушение на конституционно регламентирани прави и свободи на жителите ", се споделя в отчета на бюрото.
За 435 процедури, или 14,38% от общия брой, потреблението на СРС е почнало по неотложност - без да се желае правосъдно позволение. От отчета не излиза наяве какъв брой от тези СРС-та са " санирани " от съда, както законът изисква.
 Емануил Йорданов: Контролът на специфичните разследващи средства е никакъв Емануил Йорданов: Контролът на специфичните разследващи средства е никакъв
Контролът на специфичните разследващи средства е никакъв. За това призна пред Българска национална телевизия някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов. ...
Най-много претенции за СРС има Министерство на вътрешните работи - към 51% се падат на министерството. На второ място е прокуратурата, с съвсем 37%, ДАНС със 7,28% и КПКОНПИ с 3,48%. Най-много СРС са употребени за следствие на проведена престъпност. Следват опиати, обири, рушвет, закононарушения против републиката - измяна, шпионство и така нататък
Най-много позволения през 2020 година е дал спецсъдът - 2798. Това са над 71% от позволенията за СРС. На далечно второ място е Окръжният съд в Пловдив с 422, а на трето е Окръжният съд в Стара Загора с 206.
В 172 случая СРС са употребявани за определяне самоличността на лица, за които има данни и съображение да се допуска, че готвят, правят, или са направили закононарушение. Запознати разясниха пред в. " Сега ", че това е един от методите за злоупотреби със СРС, в случай че прекратяването им не се спре незабавно откакто самоличността на индивида бъде открита.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР