Главният прокурор Иван Гешев е отказал да говори за разследването

...
Главният прокурор Иван Гешев е отказал да говори за разследването
Коментари Харесай

Гешев е отказал да говори за Барселонагейт пред евродепутати

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да приказва за следствието " Барселонагейт " пред пред членовете на Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент. Това се вижда от отчета на седем евродепутати, които са били на задача в България на 23 и 24 септември. Евродепутатите са говорили с основния прокурор и неговите заместници в продължение на час и 15 минути.

В своя отчет след визитата в България евродепутатите споделят, че ще изискат от Европейската комисия да ускори контрола върху потреблението на европейските пари в България. Те считат, че на основния прокурор би трябвало да бъдат изпратени спомагателни въпроси, с цел да се обясни каква спомагателна работа е осъществена за откриване на корупцията по високите етажи на властта.

Срещата с Гешев

" Повдигнати бяха съответни въпроси за подслушванията (на протестиращи и политици през 2020 година) и кой ги е е изискал, за какво не е почнало съответно следствие на фотографията на някогашен министър-председател с пари, златни кюлчета и оръжие, както и за " Барселонагейт ", написа още в отчета.

Главният прокурор е обяснил, че " Барселонагейт " към момента се проверява и той не може да разкрива детайлности без единодушието на наблюдаващия прокурор. Той е подсети, че не изнася сходни данни и пред Народното събрание, тъй като публичността на делата е по преценка на водещите ги прокурори.

Той се е заел да изпрати в допълнение информация по делото за фотосите на пачките, златото и револвера от спалнята на Бойко Борисов – така наречен " Чекмеджегейт ".

Какво се случва с " Барселонагейт "?

Спецпрокуратурата е води делото по съмнение за осъществено пране на пари, разгласи шефката ѝ Валентина Маджарова. Бившият министър председател Бойко Борисов е давал пояснения, когато делото е било на стадий инспекция. След формиране на следствието той не е бил викан.

Проверката на българската прокуратурата е почнала още през 2020 година. Към юли 2021 година спецпрокуратурата очакваше резултати от назначена експертиза, чиято цел е да покаже генезис на парите за пазаруване на първокласния парцел в Барселона.

Проверката на българските управляващи стартира, откакто испанското издание " Ел Периодико " заяви през март 2020 година, че испанските управляващи проверяват пране на пари, в което може да е забъркано името на Борисов. Става дума за покупка на първокласна къща в Испания, в която живееше някогашната манекенка Борислава Йовчева. Веднъж Борисов бе запитан дали има дете от нея и той отхвърли.

Проверяваха се към 5 млн. евро, вложени през две компании в парцела и в първокласен бутик за облекла. Това е направено през 2013 година За притежател на парцела се разгласи предприемачът Александър Чушев, който изясни, че Йовчева живеела там по наем. Миналото лято стана ясно, че къщата се продава.

През тази година брачният партньор на Йовчева – предприемачът Йордан Христов, с който тя подписа брак малко след началото на абсурда – пусна платено известие до Българска телеграфна агенция, в което съобщи, че испанските управляващи са прекратили следствието. После стана ясно, че материалите са били трансферирани в България.

Самата Йовчева напусна Испания и по неофициална информация живее в Дубай дружно с детето, на което Борисов отхвърли да е татко.

Другите тематики за диалог с Гешев

Пред евродепутатите Иван Гешев за следващ път се е оплакал, че остарелият Наказателен кодекс пречел за битката с корупцията. Той упорствал, че на промяна би трябвало да предстои цялата правосъдна система, а освен прокуратурата.

Евродепутатите са получили информация, че прокуратурата има 97% успеваемост по делата импортирани в съда. Членовете на Екологичен потенциал, явно, не са и осведомени за големия брой инспекции и досъдебни производства, които се приключват преди да стигнат до съда.

И среща с Рашков

Делегацията от Екологичен потенциал е отделила един час и за служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който предстоящо е декларирал, че основният прокурор е един главните проблеми за върховенството на закона в България.

" Най-общо, той съжалява за безконтролността на основния прокурор. Според него (Рашков) основният прокурор счита, че полицията му е нещо като придатък. Всъщност, при отсъствието на парламент и постоянно държавно управление, основният прокурор е единствената институция, която може да спъва работата на полицията ", написа още в отчета.

Рашков е напомнил, че основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт, само че се избира с присъединяване на политическата квота във Висшия правосъден съвет и тези зависимости изясняват за какво против Бойко Борисов не е формирано дело, макар фотосите и записите.

Рашков е добави, че корупцията в страната е голяма и дава образец със градежа на автомагистрала " Хемус " и ремонта на язовири.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР