Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до редица европейски

...
Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до редица европейски
Коментари Харесай

Гешев пише до всички в Европа: Сърбия не ни дава Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до редица европейски институции за отхвърли на Сърбия да се произнесе по настояването за екстрадиция на банкера Цветан Василев, оповестиха от прокуратурата. Шефът на държавното обвиняване се оплаква, че западната съседка не извършва интернационалните си задължения и даже слага под въпрос бъдещото ѝ участие в Европейски Съюз.

Минаха пет години

Гешев е писал до Генералния секретариат на Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и до шефа на европарламент Давид-Мария Сасоли. Последните двама са известени с " оглед бъдещата преценка по отношение на готовността на Република Сърбия като претендент за участие в Европейския съюз и използване на правилото за господство на закона в правосъдните процедури ", показва се в известието.

Гешев показва, че съвсем пет години и половина няма отговор от сръбската страна. Толкова време е минало от изпращането на първата молба. А преди четири години и осем месеца е изпратена и спомагателна.

Липсата на дефинитивно правосъдно решение на способените управляващи на замолената страна - Република Сърбия по този съответен случай, по отношение на водено от българските управляващи наказателно произвеждане против българския жител Цв.В., слага под подозрение ефикасното приложение на Европейската спогодба във връзка с отговорностите на произнасянето на замолената страна в рационален период, показва се в писмото. Гешев прецизира, че съгласно конвенцията " рационален период " значи 90 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР