Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат

...
Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат
Коментари Харесай

Гешев се оплака на Европа от Сърбия, че отказва да задържи двама от Нексо

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола за компликации при използването на Европейската спогодба за екстрадиция на български жители от Сърбия. Става въпрос за дейности по следствието по случая „ Нексо “ от януари. Това оповестиха от държавното обвиняване в четвъртък. Миналата седмица Гешев заяви, че двама от разследваните - Коста Кънчев и Антони Тренчев са „ кацнали в Белград “.

Българската прокуратура образува досъдебно произвеждане за извънредно тежки трансгранични престъпни закононарушения, свързани с проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения и компютърни измами, и породени вреди в разнообразни страни.

Групата е работила от началото на 2018 година до 12 януари тази година у нас, във Англия и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. До момента са събрани доказателства, от които се открива, че са реализирани редица преводи за да бъде избегнат санкционният режим, натрапен във връзка с Руската федерация, показват от държавното обвиняване.

На 4 април прокуратурата е известена, че двете лица са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система, а също и по канала на Международната организация на престъпната полиция - Интерпол.

Три дни по-късно е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвинени са пристигнали на на 6 април в 23:05 ч. на летището в Белград с полет от Дубай. Същия ден на съображение на Европейската спогодба за екстрадиция са изпратени незабавно посредством Интерпол и до сръбските управляващи преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените. Още на 7 април по факс е получено известие от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на основния прокурор Иван Гешев се показва, че Сърбия не е изпълнила задължението си по Европейската спогодба за екстрадиция и не е подхванала незабавни дейности за краткотрайно задържане на търсените лица и незабавното известяван на България за резултата от изпратените молби до сръбските управляващи. Така на търсените е разрешено да избегнат наказателна отговорност в България.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР