Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време

...
Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време
Коментари Харесай

Посещението на Гешев в САЩ: Прокуратурата информирала какво прави началникът по време на отпуск

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на визитата си в Съединени американски щати и за това не се изразходвани средства от бюджета на държавното обвиняване. От прокуратурата обаче са изпращали до медиите прессъобщения за това какво прави основният прокурор по време на отпуската си.

Това се схваща от отговори на прокуратурата, изпратени до Ивайло Мирчев от “Демократична България ”.

Поводът за отговора е запитване на Мирчев по покана на кои конгресмени Гешев отива на събитието, кой заплаща таксата за присъединяване и с какви командировъчни пътува, кои го съпровождат.

“В интервала от 30.01.2023 до 7.02.2023 година в това число Иван Стоименов Гешев – основен прокурор на Република България, е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещаване в Съединени американски щати не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България ”, се споделя в писмото, подписано от заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Частното посещаване е мотивът да се отхвърля спомагателна информация, макар че пресцентърът на прокуратурата щедро информираше за срещите му в Съединени американски щати, прецизират от Демократична България.

“Иновативен е този метод на прокуратурата да среща обществото какво ще прави основният прокурор по време на почивката си ”, разяснява Ивайло Мирчев, напомняйки, че прокуратурата тържествено разгласи заминаването на Гешев за “молитвената закуска ” и отразяването не срещите му в Съединени американски щати на уеб страницата си. Той обаче акцентира, че остава без отговор въпросът дали с него е бил командирован различен чиновник на прокуратурата и дали и той е бил в отпуск.

Първоначално от прокуратурата разпространиха информацията, че Иван Гешев ще участва на Националната молитвена закуска, проведена от президента на Съединени американски щати. Посолството на Съединени американски щати и уредниците на мероприятието отхвърлиха да са канили основния прокурор на България на молитвената закуска, а самата молитвена закуска, видно от фотосите, изпратени от пресцентъра на прокуратурата, основният прокурор е гледал от видеостена в друга помещение.

Тогава от държавното обвиняване оповестиха, че присъединяване в мероприятието е мотив за основаването на “лични контакти ”.

Истинският мотив за визитата му се оказа присъединяване във форума “Как да противодействаме на съветската експанзия в Украйна и зловредното въздействие на Китай в Европа ”. Организаторите на събитието бяха конгресмените Пийт Сешънс и Робърт Адерхолд. Сешънс е фамозен с опита си да попречи на глобите на американското държавно управление против Русия и Иран, както и с лобистки срещи с венецуелския президент Николас Мадуро. Той даже е разследван в Съединени американски щати за финансиране от Москва, се споделя в прессъобщението.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР