Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време

...
Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време
Коментари Харесай

Почивка за закуска. Иван Гешев е бил в отпуск по време на пътуването си до САЩ

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на пътуването си до Съединени американски щати в края на януари и началото на февруари. Това пътешестване не е било финансирано с пари от бюджета на прокуратурата. Това излиза наяве от отговор на зам.-главния прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Красимира Филипова до към този момент някогашния депутат от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев .

В началото на февруари Иван Гешев пътува до Съединени американски щати, където, съгласно известие на прокуратурата, беше на „ присъединяване в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън “. Това пътешестване стана мотив за голям брой изявления в формалните канали на българската прокуратура.

Пред уредникът на закуската сподели, че Гешев не е поканен на формалното събитие, в което взе участие американският президент. Впоследствие се оказа, че Гешев е бил на друго събитие –

На 30 януари Мирчев, който тогава към момента беше депутат, изпрати въпроси до прокуратурата, с които питаше по чия покана Иван Гешев е в Съединени американски щати, кой е поел таксата за присъединяване му в събранието във връзка Националната молитвена закуска, кой го съпровожда там, какъв брой коства пътуването му и от кое перо от бюджета на правосъдната власт са пристигнали средствата.

„ Странно, тъй като точно прокуратурата разгласи тържествено преди дни, че Гешев отпътува в Съединени американски щати на молитвена закуска с американския президент Байдън... Защо прокуратурата отразява на уеб страницата си отпуска му в Съединени американски щати със фотоси на обособените публични събития, включително в Конгреса? Имало ли е с Гешев командирован чиновник от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск? “, написа в обявата си във Facebook Мирчев.

Още преди седмица Свободна Европа изпрати въпроси до прокуратурата за това по чия покана Иван Гешев е в Съединени американски щати, 71-ата Молитвена закуска с американския президент ли е главният мотив за визитата му, кои други публични събития са били планувани в програмата му и с представители на кои институции са проведени срещи. Запитванията останаха без отговор.

От изявленията на пресцентъра на прокуратурата стана ясно, че по време на пътуването си до Съединени американски щати Иван Гешев е взел участие в полемика, на която са участвали политици от Югоизточна и Източна Европа и се е провела в една от постройките на американския Конгрес. По-късно разгласява фотоси с уредниците на събитието – конгресмените от Републиканската партия Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс .

Националната молитвена закуска е обичайно събитие, проведено от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място водачи от Съединени американски щати и света, а настоящият американски президент ги приветства.
Две закуски във Вашингтон: на едната е Джо Байдън, на другата - Иван Гешев
Според „ Събирането за Националната молитвена закуска “ се организира от кръг конгресмени, измежду които са Адерхолд и Сешънс. В програмата си то планува участниците да проследят на екран обръщението на президента Джо Байдън от същинската Национална молитвена закуска.

Непосредствено преди Нова година Гешев пък стана обект на директни рецензии от. Той прикани финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън за наказания против българския основен прокурор поради „ крещящо неуважение “ по отношение на към този момент наложените американски наказания по световния закон " Магнитски ".

През юли 2021 година депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков , който се намира в Дубай. Прокуратурата обаче проверява само Божков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР