Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента. Той обаче не

...
Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента. Той обаче не
Коментари Харесай

Гешев дойде в НС и се скара на депутатите, че са го извикали -

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в Народното събрание. Той обаче не сподели и дума за фотосите с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов и вместо това се скара на депутатите, че го извикали за чуване.

" Главният прокурор не е задължен да се явява в парламентарни комисии, а в правна комисия, както е и последното решение на Конституционен съд, може да показва единствено систематизирана и аналитична информация, а не информация по съответни досъдебни производства ", сподели той.

След това Гешев заприказва за значимостта на взаимоотношенията на другите управляващи, за които би трябвало да се демонстрира почитание. Той се скара на депутатите, че го поканили през вчерашния ден в 16 ч. и поискали документи до 17 ч.

На въпрос за фотосите с кюлчетата той отговори по този начин:

" Аз не знам защо ме викат в този момент. "

Вчера парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията разгласи изключително съвещание, на което с изключение на Гешев в комисията ще участват и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и публицистите Атанас Чобанов ( " БиволЪ " ) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

Поводът е изказването на по отношение на петорна експертиза, осъществена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент.

Преди два дни Здеховски съобщи, че петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото с някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна ", демонстрира, че те са били манипулирани.

Той очаче се базира на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно представителят на основния прокурор Сийка Милева отхвърли коментар, като изясни пред бТВ, че става въпрос за служебна връзка сред българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова разяснява след съвещание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за належащо да осведоми Екологичен потенциал, само че не и българските депутати.

В сряда вечерта обаче Клаудио Манда - евродепутат и представител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент съобщи, че " ".

" Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази заран, е явен удар върху престижа на Европейски Съюз. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на персоналните ползи на господин Борисов ", прибавя той.

В четвъртък, че констатациите за фотосите в София са на българската прокуратура, а евродепутатите единствено са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски даде и цялостния текст на писмото, изпратено от България. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР