Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред

...
Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред
Коментари Харесай

Христо Иванов иска оставката на Гешев пред ВСС

Главният прокурор Иван Гешев докара до невиждана рецесия правовия ред в България . Това съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на митинг пред Висшия правосъден съвет (ВСС), представен от БГНЕС.

Граждани скандират " Гешев е срам " пред постройката на Висш съдебен съвет. Те издигат плакати със фотографията на основния прокурор Иван Гешев.

Днес сме тук, с цел да желаяме оставката на Гешев и да желаяме от Висш съдебен съвет да стартира дисциплинарно произвеждане против него , сподели някогашният правосъден министър в кабинета " Борисов-2 ".

Аз персонално съм пускал сигнал до Висш съдебен съвет, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушавания на Етичния кодекс на българския магистрат , които той е направил. Има голям брой нарушавания на всички на практика, правила на справедливия развой, които е направил , прибавя се ново съображение и с резолюцията на Екологичен потенциал, съобщи още Иванов.

Днес пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да разиска настояванията за започване на дисциплинарно произвеждане и освобождение на основния прокурор Иван Гешев . Още на 22 юли Христо Иванов сезира Висш съдебен съвет с такова искане с претекста, че за една година на поста си Гешев е позволил тежки систематични нарушавания, в това число на законови разпореждания , на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за непорочност.

" Неговите дейности доведоха до огромна политическа рецесия и невиждана резолюция на Европейския парламент с правилни отрицателни констатации за ситуацията в България. С това той преизпълнени плануваното в конституцията съображение за уволняване - " дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ", съобщи Христо Иванов.

Според оповестения дневния ред на Пленума на Висш съдебен съвет няма сходна точка, която да прегледа настояванията за пускане на дисциплинарно произвеждане и освобождение на Иван Гешев .

На съвещанието ще бъдат разисквани Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР